Sari direct la conținut

Un submarin nuclear rusesc părăsește Havana / Un submarin american a sosit la Guantanamo Bay

HotNews.ro
Submarinul rusesc Loșarik, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Submarinul rusesc Loșarik, Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Submarinul rusesc cu propulsie nucleară aflat într-o escală de cinci zile la Havana a părăsit luni capitala cubaneză, potrivit jurnaliștilor de la AFP.

Cu puțin timp înainte de ora 10:00 (14:00 GMT), „Kazan” a părăsit golful portului Havana spre largul mării, urmat la scurt timp de fregata „Gorșkov”, în timp ce petrolierul „Pașin” a efectuat manevre pentru a părăsi portul.

Flotila rusă, care includea și un remorcher, ajunsese miercuri în capitala cubaneză, unde a stârnit curiozitatea locuitorilor.

Vizita în Cuba a acestor nave de război, la aproximativ 150 km de coasta Floridei, a avut loc pe fondul tensiunilor tot mai mari între Statele Unite și Rusia din cauza războiului din Ucraina.

Săptămâna trecută, Ministerul cubanez al Forțelor Armate Revoluționare (Minfar) a dat asigurări că navele rusești nu dețin arme nucleare și nu reprezintă „o amenințare pentru regiune”.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a declarat că, cu o zi înainte de a ajunge în portul Havana, navele au efectuat „un exercițiu de utilizare a armelor cu rachete de înaltă precizie”.

Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a urcat la bordul fregatei rusești și a pus piciorul pe submarin. „O după-amiază impresionantă și plăcută, în ciuda ploii persistente. Bum venit prietenilor noștri din Rusia”, a declarat șeful statului într-un mesaj pe X, însoțit de o fotografie care îl arată pe fregată.

În paralel, Pentagonul a precizat joi că submarinul nuclear de atac USS Helena se află de asemenea în Cuba, la Guantanamo Bay, baza navală americană de pe insulă, „în cadrul unei vizite de rutină”, dar fără a preciza durata escalei.

Vineri, adjunctul ministrului cubanez de externe, Carlos Fernandez de Cossio, a declarat într-un comunicat că guvernul său a fost informat în prealabil despre această vizită.

„Dar este clar că nu apreciem prezența pe teritoriul nostru și trecerea prin apele noastre” a unui submarin de această natură aparținând unei țări a cărei „politică oficială și practică este ostilă Cubei”, a declarat el.

Statele Unite au indicat că monitorizează evoluțiile din Cuba, dar au declarat că desfășurarea navelor rusești nu reprezintă o amenințare directă.

O navă de patrulare canadiană, „HMCS Margaret Brooke”, a acostat, de asemenea, vineri la Havana, cu o plecare programată pentru luni.

INTERVIURILE HotNews.ro