Sari direct la conținut

Vicepreședinte de bancă: Cele 10 bănci stabilesc ROBOR-ul, dar mai sunt și celelalte care tranzacționează / Concurența inspectează mobilele personale ale celor implicaţi

HotNews.ro
Banca Nationala a Romaniei - BNR, Foto: Hotnews
Banca Nationala a Romaniei - BNR, Foto: Hotnews

„Cred că 10 bănci nu pot să manipuleze și nici piața interbancară, pentru că ele, cele 10 bănci, stabilesc ROBOR-ul într-un anumit moment al zilei. E ca o poză a pieței la acea oră. Dar pe lângă cele 10 bănci din totalul de 34 de bănci, mai sunt și celelalte care tranzacționează în timpul acelei zile. Practic, discutăm de o piață continuă, o piață monetară continuă. Practic, noi facem într-un anumit moment al zilei o poză. Și e adevărat că de multe ori nu ne place ce vedem. Asta e adevărul: nici nouă nu ne place. Dar cred că mai multă transparență decât e în stabilirea ROBOR-ului nu cred că există. N-aș vrea să revin la prețul gazului și la energie, că acolo nu prea e transparență”, a spus vicepreședintele Vista Bank, Cornel Stănescu, la Forumul Bancar Român, organizat de Finmedia.

„Aș vrea să punctez aici ce înseamnă noua normalitate a prețului banilor (dobânzile-n.n), pentru că au existat foarte multe discuții pe stabilirea ROBOR-ului și ați văzut și dumneavoastră că ne-am pus toți întrebări. Acest nivel al ROBOR este dat în primul rând de piața interbancară, unde cererea și oferta stabilește de fapt pe termene- o lună, 3 luni, 6 luni șamd nivelul dobânzilor la care băncile tranzacționează între ele. Cred că este foarte greu să spui că puteam să creăm un ROBOR fals. Totuși o piață stabilește prețul normal al surselor pe care le atragem”, a mai spus Stănescu.

Declarațiile sale au fost făcute cu doar o zi înainte ca directorul Direcţiei Pieţe de Servicii din Consiliul Concurenţei, Adrian Comănescu, să declare la Alba Iulia că au fost inspectate telefoanele personale ale celor implicaţi în presupusa manipulare a ROBOR. Și că volumul de date care trebuie analizate în cadrul investigaţiei declanşate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR este unul foarte mare.

„În procedura de inspecţie, control, pe care am avut-o noi, am primit autorizare de la Curtea de Apel. Pe lângă controlul pe care îl facem noi pe aparatura electronică, telefoane de serviciu, laptopuri, calculatoare etc, am primit o serie de autorizări să inspectăm şi telefoane personale ale persoanelor implicate. Şi atunci, am făcut şi acest lucru. Volumul de date pe care l-am luat este unul destul de mare, vor trebui analizate – e vorba de sute de tranzacţii, de mii de tranzacţii, pe perioade scurte de timp – şi atunci volumul acesta de date care trebuie prelucrate necesită un anumit timp. Dar, încercăm să ne mişcăm cu celeritate şi să venim cu un rezultat al acestei investigaţii într-o perioadă de timp rezonabilă”, a declarat Adrian Comănescu, potrivit Agerpres.

El a menţionat că, în acest caz, este o investigaţie pornită din oficiu.

La rândul său, directorul general din cadrul Consiliului Concurenţei, Daniela Bădilă, a explicat de ce, în general, o investigaţie durează mai mult.

„Este o procedură complexă (…) Se merge la companii, se copiază calculatoare. Vă imaginaţi, un domeniu atât de complex cum este cel bancar, să mergi şi să copiezi date de pe calculator, apoi ele se procesează în sediul Consiliului, în prezenţa avocaţilor părţilor, se invocă diverse excepţii procedurale, deci procedura e extrem de detaliată din acest punct de vedere. Apoi, toate constatările trebuie temeinic justificate. După ce se finalizează la nivel intern, echipa de caz îşi finalizează partea de analiză, lucrul acesta se traduce într-un raport. Acest raport de investigaţie parcurge, la rândul lui, o serie de filtre interne”, a spus Daniela Băcilă.

Ea a adăugat că dacă investigaţia vizează şi încălcarea Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene, acest raport se trimite şi la Comisia Europeană, unde are şi acolo o durată de analiză.

„Ulterior, are loc transmiterea raportului către părţile implicate, în cazul acesta către cele 10 bănci investigate, şi are loc o audiere în faţa plenului Consiliului Concurenţei. În cadrul acestei audieri, este o procedură similară celei care se desfăşoară în faţa judecătorului. Echipa îşi prezintă punctul de vedere, se dă apoi cuvântul părţilor, are loc acea apărare şi doar după parcurgerea acestei proceduri se ia decizia finală, care apoi merge în instanţă”, a precizat Daniela Bădilă.

Aceasta a subliniat că sunt o serie de drepturi procedurale pe care trebuie să le garantezi. „Este dreptul de acces la dosar. Este o chestiune foarte detaliată, pentru că nivelul amenzilor poate merge până la 10% din cifra de afaceri totală a unei companii şi, atunci, şi garanţiile procedurale sunt extrem de extinse în acest domeniu”, a mai spus directorul general.

Începând cu 1 noiembrie, Consiliul Concurenţei a efectuat mai multe inspecţii inopinate la cele 10 bănci participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBID/ROBOR, iar documentele ridicate în cadrul acţiunilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID). Astfel, investigaţia vizează activitatea băncilor pe piaţa monetară interbancară desfăşurată în cadrul procedurii de fixing, precum şi cea desfăşurată în intervalul de 15 minute după efectuarea „fixingului”, respectiv atragerea şi plasarea depozitelor interbancare de către băncile participante la stabilirea ratelor de referinţă ROBOR/ROBID la nivel naţional.

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, nu nivelul unui preţ este problema din punctul de vedere al autorităţii de concurenţă, ci dacă acest preţ a fost format prin practici anticoncurenţiale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro