VIDEO China a lansat cu succes primul modul al viitoarei sale stații spațiale
Timp de peste două decenii Stația Spațială Internațională (ISS) a orbitat deasupra Pământului, peste 200 de astronauți din 19 țări participând la misiuni la bordul acesteia, însă rolul ei ca singura stație cu o prezență umană continuă în spațiu este pe cale să se încheie, relatează CNN.
China, a căror astronauți au fost de mulți ani excluși de pe ISS, a lansat cu succes joi dimineața primul modul al stației spațiale pe care intenționează să o pună pe orbită.
Lansarea a avut loc de la baza Wenchang de pe insula Hainan din sudul țării, potrivit Administrației Spațiale a Chinei.
Modulul-nucleu, deocamdată cea mai mare aeronavă spațială dezvoltată de China, a fost lansată pe orbita joasă la bordul unei rachete Long March-5B, marcând primul pas al eforturilor Beijingului de a-și construi prima stație spațială în următorii doi ani.
„Instalațiile și echipamentul de la centrul de lansări Wenchang sunt în prezent în condiție bună și întreg personalul care participă la program depune eforturi concertate pentru completarea cu succes a misiunii”, a anunțat agenția aerospațială chineză.
Rusia a anunțat la rândul ei că va părăsi ISS în 2025 și că intenționează să își construiască prima stație spațială care ar putea fi lansată în 2030 dacă președintele Vladimir Putin dă undă verde proiectului.
În ceea ce privește stația spațială chineză, aceasta va fi construită din mai multe module care vor fi lansate separat, presa de stat de la Beijing afirmând că aceasta va fi complet operațională până în 2022 și că este așteptat să fie folosită până la 10 ani – durată care ar putea fi extinsă însă la 15.
Programul chinez a înregistrat un succes anul trecut, când a fost plasat un vehicul spaţial pe partea nevăzută a Lunii. Oficialii plănuiesc să trimită un rover şi pe Marte.
Programul chinez s-a dezvoltat rapid de la prima misiune cu echipaj uman, în 2003, iar oficialii au încercat să colaboreze cu agenţii spaţiale din Europa şi nu numai.
SUA au interzis însă colaborarea spaţială cu China, din motive de securitate, inclusiv privind Staţia Spaţială Internaţională. Acesta este motivul pentru care China şi-a dezvoltat treptat propriile echipamente.
Noua rachetă Long March 5B a fost special concepută pentru a transporta echipamentele necesare construirii staţiei chinezeşti pe o orbită a Terrei.
REFERINȚĂ: