Sari direct la conținut

VIDEO Eclipsa totala de "Superluna", in aceasta noapte

HotNews.ro
Eclipsa totala de Superluna, Foto: NASA
Eclipsa totala de Superluna, Foto: NASA

In aceasta noapte, Luna se va afla la perigeu – punctul de pe orbita sa cel mai apropiat de Terra – astfel incat astrul va parea cu circa 14% mai mare si cu circa 30% mai luminoasa. Ajunsa in punctul cel mai apropiat de Pamant posibil, Luna se va inrosi in timpul unei echipse totale, un fenomen rar cu care nu vom mai avea ocazia sa ne reintalnim pana in 2033, relateaza AFP.

PUBLICITATE

„Toate conditiile sunt reunite pentru ca eclipsa sa fie spectaculoasa”, explica Pascal Descamps, astronom in cadrul Observatorului din Paris.

Astfel, eclipsa va fi vizibila din Europa, Africa, America de Nord si America de Sud timp de peste o ora.

Luna nu produce lumina propie, dar primeste lumina de la Soare. Ori, in primele ore ale zilei de luni, Luna va fi perfect aliniata cu Soarele si Pamantul.

„Deoarece orbita Lunii nu este un cerc perfect, astrul noptii este cateodata mai aproape de Pamant”, explica Noah Petro, cercetator NASA in cadrul misiunii Lunar Reconnaissance Orbiter, de la centrul Spatial Goddard din Greenbelt, Maryland. „Atunci cand Luna se afla la cea mai mare distanta fata de Pamant este cunoscuta drept Luna la apogeu, iar atunci cand este la cea mai mica distanta de Pamant, este la perigeu. Pe 27 septembrie, vom avea o Luna plina la perigeu”, explica Petro, potrivit Agentiei Spatiale Americane.

La perigeu, Luna este cu aproximativ 50.000 de kilometri mai aproape de Pamant decat cand se afla la apogeu. Din cauza apropierii, o Luna plina la perigeu este cu 14% mai mare si cu 30% mai stralucitoare pe cerul noptii decat o Luna plina la apogeu, de unde si denumirea de „Superluna”.

„Luna nu sufera nicio modificare fizica. Doar ca pare sa fie putin mai mare pe cer. Nu este o diferenta dramatica, dar este observabila”, mai sustine expertul NASA.

„Superluna” este insa cu atat mai interesanta cu cat coincide cu o eclipsa totala de Luna, fenomenul fiind vizibil din tara noastra in dimineata de 28 septembrie cand timp de peste o ora, umbra Pamantului „inghite” Luna, pe masura ce planeta noastra se interpune pe orbita intre Soare si astrul noptii. De obicei, eclipsele de Luna se produc de cel putin doua ori pe an, iar conform calculelor astronomilor, in cursul acestui secol se vor produce 228 de astfel de fenomene.

„Este vorba doar despre dinamica planetara”, explica Petro.

Eclipsa totala de Luna va dura o ora si douasprezece minute, intre orele 02:11 AM GMT si 03:23 AM GMT.

Potrivit Observatorului Astronomic Barlad, faza maxima va fi la ora 5:47, iar momentele eclipsei nu vor fi vizibile in totalitate, iar Luna va apune in eclipsa partiala.

In schimb, vor putea fi observate in conditii bune faza partiala de la inceputul eclipsei, totalitatea si faza mazima.

Momentele eclipsei totale de Luna din 28 septembrie 2015 (potrivit Observatorului din Barlad)

Intrarea in penumbra – 03:11:47

Inceputul eclipsei partiale – 04:07:11

Inceputul totalitatii – 05:11:10

Faza maxima – 05:47:08

Sfarsitul totalitatii – 06:23:05

Sfarsitul eclipsei partiale – 07:27:03

Iesirea din penumbra – 08:22:27

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro