Sari direct la conținut

VIDEO Sunetul zborului elicopterului Ingenuity pe Marte a fost înregistrat pentru prima dată

HotNews.ro
elicopterul Ingenuity zburand pe Marte, Foto: Captura video
elicopterul Ingenuity zburand pe Marte, Foto: Captura video

NASA a făcut publică pentru prima dată, vineri, o înregistrare a sunetului elicelor elicopterului Ingenuity, zburând în aerul rarefiat de pe Marte, preluat de roverul Perseverance, relatează AFP.

Agenția spațială americană a postat pe contul său de Twitter noi imagini capturate de robotul cu șase roți a zborului elicopterului Ingenuity din 30 aprilie, de această dată însoțite de sunet.

Videoclipul de aproape trei minute începe cu vântul care sufla peste craterul Jezero, unde Perseverance a aterizat pe 18 februarie cu misiunea de a căuta urme de viață.

Ingenuity decolează şi se aude zgomotul uşor al palelor care se învârt la aproape 2.400 de rotații pe minut pentru o călătorie dus-întors de 260 de metri în total.

Inginerii de la NASA nu ştiau dacă sunetul poate fi înregistrat, Perseverence fiind la 80 de metri de locul de decolare şi de aterizare.

Atmosfera marţiană, compusă din 96% dioxid de carbon, are o densitate echivalentă cu doar 1% din a Pământului, ceea ce face ca zgomotele să fie mai estompate.

„Este o surpriză foarte plăcută”, a spus David Mimoun, profesor în sisteme spaţiale şi ştiinţă planetară la Institutul Superior de Aeronautică şi Spaţiu (ISAE-SUPAERO) din Toulouse, în sud-vestul Franţei.

„Am făcut teste şi simulări care ne-au făcut să credem că microfonul abia aude sunetul elicopterului, deoarece atmosfera de pe Marte limitează propagarea sunetului”, a explicat el.

Perseverance dispune de o SuperCam care analizează rocile pentru a ajuta la determinarea structurii chimice şi mineralogice a suprafeţei Planetei roşii.

Acest instrument dispune de un microfon care înregistrează sunetul laserului atunci când îşi atinge ţintele, care sună ca un clic, oferind elemente suplimentare, cum ar fi duritatea lor.

Înregistrarea zborului elicopterului Ingenuity „este o mină de aur pentru a înţelege atmosfera marţiană”, a subliniat David Mimoun.

NASA a facilitat ascultarea zborului, înregistrat în mono, izolând zgomotul la 84 hertz, apoi reducând sunetele sub 80 şi peste 90 hertz şi crescând volumul sunetelor între cele două frecvenţe.

Pentru Soren Madsen, director de dezvoltare al lui Perseverance la laboratorul de propulsie NASA, această înregistrare este un exemplu de complementaritate a instrumentelor trimise pe Marte.

SuperCam, în parte concepută de ingineri francezi, a difuzat o primă înregistrare a vânturilor marţiene la scurt timp după aterizare.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro