Sari direct la conținut

VIDEO Un elicopter pe Marte? De ce testele pe care NASA le va face pot scrie un nou capitol în istoria zborului

HotNews.ro
Ilustratie cu elicopterul Ingenuity, Foto: NASA
Ilustratie cu elicopterul Ingenuity, Foto: NASA

​Roverul Perseverance care ar trebui să aterizeze în această seară pe solul marțian poartă în ”burta” sa, pe lângă instrumentele științifice, un elicopter numit Ingenuity care ar putea face istorie dacă va reuși să se ridice de la sol. Nu va fi ușor, atmosfera marțiană rarefiată va fi un obstacol, la fel și frigul extrem. Dacă elicopterul care cântărește 1,8 kg va reuși să zboare singur va fi o premieră: un aparat de zbor de acest tip reușește să se ridice de pe suprafața unei alte planete.

Cei de la NASA spun că zborul lui Ingenuity va fi ”un moment precum cel al fraților Wright, dar pe o altă planetă”. Reamintim că în 1903 frații Orville și Wilbur Wright au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul, lângă localitatea Kitty Hawk, Carolina de Nord⁠.

Roverul Perseverance cântărește 1.025 kg pe Terra și 395 kg pe Marte, datorită gravitației care este 39% din cea terestră. Are 3 metri lungime și 2,7 metri lățime și dispune de un braț robotic de 2,1 metri lungime. Are montate 19 camere video și două microfoane.

Cele șapte instrumente cu care va face experimentele științifice cântăresc 59 kg.

Citește și: NASA va pune joi seara roverul Perseverance pe solul marțian. De ce misiunea este cea mai complicată, dar și cea mai sofisticată de până acum

Oamenii presupun că pe Marte a existat viață și se caută urme ale vieții fosile, iar Perseverance va căuta să sape în solul marțian și va culege probe din solul marțian care ar trebui să fie aduse la laboratoarele de pe pământ, pentru analiză. Roverul conține și un instrument care va încerca să transforme dioxidul de carbon în oxigen, pentru a vedea dacă este fezabil. Dacă răspunsul este da, va fi extrem de utilă când oamenii vor ajunge acolo și vor avea nevoie de oxigen pentru respirație.

Roverul duce cu el și o mică aeronavă, un fel de mini-elicopter de 1,8 kg greutate și de 49 cm înălțime care, dacă va reuși să zboare, ar putea schimba modul în care viitoarele misiuni către Marte se vor desfășura. Denumirea tehnică a micului aparat de zbor este ”Mars Helicopter Scout”.

Este greu ca un mini – elicopter să zboare cu succes pe Marte, fiindcă densitatea aerului este acolo 1% din cea de la nivelul Terrei, și practic este ca și cum un elicopter ar încerca să zboare la 40.000 de metri deasupra Terrei. Elicopterul trebuie să fie capabil să zboare în mod autonom, să suporte temperaturi în jurul a -80 – 90 de grade Celsius și, în caz că ar cădea, trebuie să nu distrugă roverul. Pentru siguranță, la primele zboruri de test rover se va depărta la 100 de metri.

La primele manevre se va ridica doar 3-5 metri deasupra solului și vor fi făcute cinci teste în decurs de o lună. Dacă totul merge bine, Ingenuity va putea sta în aer chiar și 90 de minute, iar între zboruri lumina solară va încărca bateriile solare.

Ingenuity este un mic aparat de test pentru a vedea cum se comportă un elicopter cu patru rotoare în atmosfera altei planete. Ingenuity nu va face experimente științifice, ci doar va testa dacă este posibil zborul pe Planeta Roșie. Dacă totul va merge bine rezultatele se vor vedea însă și în imaginile trimise de cele două camere ale micului aparat de zbor.

Pe viitor un astfel de elicopter ar putea fi foarte util în misiunile către Marte: va putea oferi o vedere de ansamblu asupra locului și versiuni mai performante ale acestui elicopter ar putea transporta și diverse lucruri.

Lucrările la acest proiect au început acum șase ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro