Sari direct la conținut

​VIDEO Un prototip al rachetei SpaceX Starship a aterizat cu succes în Texas

HotNews.ro
Lansare Starship, Foto: SpaceX
Lansare Starship, Foto: SpaceX

​Un prototip al rachetei Starship a SpaceX a reușit să revină cu succes pe Terra și a aterizat la punctul stabilit, fiind primul test care se încheie perfect, după ce patru teste făcute în ultimele patru luni s-au încheiat cu explozii. Starship este naveta cu care, peste câțiva ani, Elon Musk vrea să exploreze Luna și apoi planeta Marte.

”Starship landing nominal!”, a scris Elon Musk pe Twitter, ceea ce înseamnă că manevra s-a desfășurat fără probleme, la baza de testare din Boca Chica (Texas).

Flăcările au continuat să izbucnească și după ce racheta a revenit, fiind un lucru normal, ca urmare a combustibilului ars, dar nimic grav nu s-a întâmplat. Prototipul numit SN15 a revenit la punctul stabilit, după un zbor de 4 minute cu care a ajuns până la o altitudine de 10 km.

SpaceX a devenit un nume celebru în industria spațială și compania face bani trimițând pe orbită sateliți cu racheta Falcon 9. Starship este însă altă poveste, fiind vorba de o navă de mari dimensiuni, complicat de construit și greu de strunit.

În 2019 Musk spunea că zborurile orbitale vor începe în a doua parte a lui 2020, dar anunțul a fost primit cu scepticism. Celelalte patru teste s-au încheiat cu explozii, fie la aterizare, fie după, iar estimările sunt că primele zboruri orbitale cu echipaj uman vor fi în 2023.

Viitoarea rachetă va fi compusă, în afara capsulei cu echipajul, dintr-un prim etaj numit Super Heavy. În total va avea 120 metri înălțime și va avea o sarcină utilă de 100 de tone.

Acum câteva săptămâni NASA a acordat SpaceX un contract de 2,9 miliarde dolari pentru a folosi Starship la trimiterea astronauților de pe orbita lunară până pe suprafața Lunii, totul fiind parte a programului Artemis.

După anunț, alegerea NASA a fost contestată de ceilalți doi concurenți: Blue Origin și Dynetics, iar NASA a instruit SpaceX să oprească lucrul la Starship-ul lunar până când autoritățile vor analiza contestațiile depuse de cele două companii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro