Sari direct la conținut

VIDEO Un prototip al rachetei SpaceX Starship a explodat la câteva minute după ce a aterizat cu succes

HotNews.ro
Lansarea unui prototip Starship, Foto: SpaceX
Lansarea unui prototip Starship, Foto: SpaceX

Un prototip al rachetei Starship a SpaceX a reușit să revină cu succes pe Terra și a aterizat la punctul stabilit, însă a explodat câteva minute mai târziu. Este al treilea test Starship care se încheie cu o explozie, dar se poate spune că a fost și cel mai reușit, datorită aterizării. Starship este naveta cu care, peste câțiva ani, Elon Musk vrea să exploreze Luna și apoi planeta Marte.

Prototipul denumit SN10, pentru „Serial Number 10”, a fost lansat în această noapte de la Boca Chica (Texas), pentru un al treilea zbor de test suborbital. Racheta a zburat fără probleme, cele trei motoare pornind rând pe rând, pentru ca apoi SN10 să aterizeze plasându-se în poziție orizontală.

Prototipul a atins altitudinea scontată, 10 km, și s-a repoziționat cu succes la locul stabilit. La câteva minute însă s-a putut vedea o explozie puternică ce ar putea să fi fost cauzată de o scurgere de combustibil.

Cei de la SpaceX au spus că, per total, testul a fost un succes fiindcă Starship a atins altitudinea scontată și a revenit într-o singură bucată la punctul de unde a pornit. Ei mai spun că din astfel de incidente au cel mai mult de învățat fiindcă pot vedea ce merge, și mai ales ce NU merge bine în fiecare etapă.

SpaceX a devenit un nume celebru în industria spațială și compania face bani trimițând sateliți cu racheta Falcon 9. Starship este însă altă poveste, fiind vorba de o navă de mari dimensiuni, complicat de construit și greu de strunit.

În 2019 Musk spunea că zborurile orbitale vor începe în a doua parte a lui 2020, dar anunțul a fost primit cu scepticism. Și celelalte două teste s-au încheiat cu explozii (SN8 și SN9 au explodat la aterizare în decembrie, respectiv februarie), iar estimările sunt că primele zboruri orbitale cu echipaj uman vor fi în 2023.

Viitoarea rachetă va fi compusă, în afara capsulei cu echipajul, dintr-un prim etaj numit Super Heavy. În total va avea 120 metri înălțime și va avea o sarcină utilă de 100 de tone.

Sursa: AFP

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro