Vot final al Parlamentului European: Taxele de roaming vor fi eliminate incepand din iunie 2017
Parlamentul European a adoptat marti noul pachet telecom care contine interzicerea taxelor suplimentare pentru ‘roaming’ la utilizarea telefoanelor mobile in alte state din UE, incepand cu iunie 2017, precum si reguli clare privind dreptul la acces internet. Incepand cu 30 aprilie 2016, taxele de roaming (adaugate la pretul platit acasa) nu trebuie sa depaseasca: 0,05 euro pe minut pentru apelurile vocale, 0,02 euro pentru mesajele text (SMS), sau 0,05 euro pe megabyte la utilizarea internetului mobil, a anuntat Parlamentul European.
- „Abolirea taxelor de roaming a fost asteptata de multa vreme de toata lumea: oameni obisnuiti, start-up-uri, IMM-uri si multe alte tipuri de organizatii. Datorita acestui acord, Europa va deveni singura regiune din lume care va garanta legal internetul deschis si neutru. Principiul neutralitatii internetului se va aplica direct in cele 28 de state membre. Si va asigura faptul ca nu vom avea internet cu doua viteze”, a spus raportorul, Pilar del Castillo (PPE, ES), in dezbaterea dinaintea votului.
Taxele de roaming pentru a suna, trimite mesaje text si a utiliza internet mobil in alta tara din UE vor fi interzise incepand cu 15 iunie 2017.
Incepand cu 30 aprilie 2016, taxele de roaming (adaugate la pretul platit acasa) nu trebuie sa depaseasca:
– 0,05 euro pe minut pentru apelurile vocale,
– 0,02 euro pentru mesajele text (SMS), sau
– 0,05 euro pe megabyte la utilizarea internetului mobil
- Acces deschis la internet, dar cu exceptii
„Noua lege va obliga companiile care ofera acces la internet sa trateze tot traficul in mod egal, fara sa blocheze sau sa incetineasca livrarea continutului, a aplicatiilor sau a serviciilor transmise de anumiti emitatori sau recipienti, (art.3.3) daca acest lucru nu este cerut de sentinte judecatoresti sau de legi sau daca aceste decizii nu sunt luate pentru a preveni aglomerarea retelei sau pentru a combate atacurile cibernetice. Daca sunt necesare astfel de masuri de management al traficului, ele vor trebui sa fie ‘transparente, nediscriminatorii si proportionale’, si sa nu dureze mai mult decat este necesar.
Un operator va putea, totusi, sa ofere servicii specializate (cum ar fi calitatea crescuta a internetului necesara pentru unele servicii), dar doar cu conditia ca acest lucru nu va avea un impact asupra calitatii generale a internetului”, se arata in comunicatul Parlamentului European.
- Alte detalii din comunicatul Parlamentului European:
Recuperarea costurilor si prevenirea abuzurilor
Daca operatorii pot sa dovedeasca faptul ca nu pot recupera costurile si ca acest lucru afecteaza preturile interne, autoritatile nationale de reglementare ii pot autoriza sa impuna taxe suplimentare minime in circumstante exceptionale, pentru a acoperi aceste costuri. Deputatii au obtinut garantii ca aceste autoritati nationale vor avea instrumente pentru a amenda sau a respinge aceste taxe suplimentare.
Pentru a proteja industria de abuzuri cum ar fi ‘roamingul permanent’, operatorii pot in anumite conditii sa fie autorizati sa aplice o taxa modica, mai mica decat limitele actuale, conform unei politici de ‘uz corect’. Detaliile vor fi definite de Comisie impreuna cu regulatorii din telecom.
Viteza: compensatii pentru falsele promisiuni
Deputatii s-au asigurat ca furnizorii de internet vor fi obligati sa ofere utilizatorilor care semneaza contracte de internet fix sau mobil explicatii clare privind vitezele de descarcare si incarcare (comparativ cu vitezele anuntate) la care se pot astepta in realitate. (art. 4:1d) Orice diferenta semnificativa va activa dreptul de terminare a contractului sau de a primi compensatii. Autoritatile nationale de reglementare vor fi responsabile cu verificarea acestor situatii pentru a vedea daca diferenta reprezinta o incalcare a contractului sau nu (Art. 4.4.).
- Care sunt in prezent tarifele maximale de roaming
Autoritatea nationala de reglementare in comunicatii (ANCOM) a comunicat in 30 iunie 2015, cand Uniunea Europeana ajuns la un acord preliminar pentru abolirea tarifelor de roamnig in blocul comunitar pana in iunie 2017, ca desi la nivel european se discuta despre eliminarea completa a tarifelor de roaming, este bine ca utilizatorii romani sa stie ca, in prezent, pentru spatiul UE sunt reglementate tarife maximale de roaming, acestea reprezentand plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte in cadrul planului tarifar de baza (Eurotarif).
Operatorii pot sa puna la dispozitia clientilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanta.
Astfel, cei care calatoresc in prezent in spatiul Uniunii Europene si folosesc serviciile de telefonie si internet mobil in roaming pe baza planului tarifar de baza (Eurotarif) vor plati maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel si cel mult 0,06 euro (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), iar pentru acces la internet vor fi taxati cu maxim 0,20 euro/MB (fara TVA). Pentru calatoriile in afara UE, ANCOM recomanda utilizatorilor sa verifice tarifele stabilite de fiecare operator pentru tarile pe care le vor vizita, tarifele putand fi cu mult mai mari decat cele reglementate in spatiul comunitar.
Cele mai recente statistici ANCOM arata ca, odata cu etapa de scadere a tarifelor de roaming reglementate in interiorul UE aplicabila incepand cu 1 iulie 2014, traficul de voce in roaming a inregistrat pe parcursul anului 2014 o crestere anuala de 53%, pana la 647 milioane de minute consumate (din care 196 milioane au fost apeluri efectuate si 451 milioane apeluri primite), in timp ce traficul de mesaje SMS trimise in roaming a inregistrat o crestere anuala de 10%, pana la 123 milioane de mesaje. Durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 2 minute si 24 de secunde, in timp ce durata medie a unui apel primit in roaming a fost de 3 minute si 16 secunde. In plus, consumul serviciilor de date in roaming a cunoscut o crestere semnificativa, de aproape 6 ori, de la 34 mii GB in 2013 la 202 mii GB in 2014.