Sari direct la conținut

Euro a depasit pragul de 1,47 dolari

HotNews.ro

Euro s-a apreciat miercuri pana la un nou nivel maxim istoric in raport cu moneda americana si a depasit pentru prima data pragul de 1,47 dolari, relateaza CNN.

Euro s-a apreciat pana la 1,4704 dolari in prima parte a zilei de miercuri. Lira sterlina a urcat si ea la un nou record al ultimilor 26 de ani, de 2,1053 dolari pe unitate. De asemenea, dolarul a scazut si fata de yen, cu 1,26%, la 113,27 yen pe unitate, in apropierea celei mai mici valori din ultimele doua luni.

Analistii pun deprecierea monedei verzi pe seama nelinistilor privind economia americana si a reducerii dobanzii cheie a Fed, care au scazut atractia fata de dolar.

„Dolarul american continua sa piarda teren si este greu de spus cand se va opri, atat timp cat pietele se asteapta la relaxarea politicii monetare a Federal Reserve, in timp ce alte banci centrale isi ridica dobanzile cheie”, a spus John Noonan, analist la Thomson IFR.

Dolarul continua sa se deprecieze si ca efect al reducerii diferentei de randament dintre moneda americana, pentru care dobanda cheie a coborat in doua luni de la 5,25% la 4,50%, si euro, a carui dobanda s-a mentinut la 4%.

Analistii sunt de parere ca Federal Reserve Bank ar putea anunta, in timpul urmatoarei reuniuni de politica monetara din 11 decembrie, o noua reducere a dobanzii de referinta la 4,25%.

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis pastrarea dobanzii de referinta, care in prezent este de 4%, din cauza presiunilor inflationiste din zona euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro