Sari direct la conținut

Statele din Balcanii de vest ar putea semna acorduri cu UE in 2008

HotNews.ro

Toate statele din regiunea Balcanilor de vest ar putea avea acorduri cu UE de anul viitor, ceea ce le-ar deschide calea pentru o eventuala aderare, a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, citat de Reuters.

“Ma astept ca in 2008 sa se indeplineasca toate conditiile pentru a putea incheia Acorduri de Stabilitate si Asociere cu toate statele din regiune”, a declarat Rehn in timpul raportului sau anual privitor la eforturile facute de tarile din zona pentru aderarea la UE.

Olli Rehn a anuntat ca miercuri au demarat negocierile de aderare cu Serbia, in ciuda faptului ca oficialii de la Bruxelles nu au semnat un Acord de Stabilitate cu guvernul de la Belgrad pana cand aceasta nu va arata cooperare deplina cu Tribunalul Penal International (TPI).

Comisia Europeana a declarat ca eforturile Belgradului de a-l captura pe Ratko Maldici sunt suficiente pentru a inainta catre semnarea unui acord de stabilizare si asociere cu Serbiam. Acordul a fost parafat miercuri, la Bruxelles, de vicepremierul Serbiei, Bozidar Djelic si de comisarul pentru extindere a UE, Olli Rehn.

Pe de alta parte, semnarea unui acord cu Bosnia a fost amanata pana cand aceasta va putea dispune de o forta de politie unificata la nivelul statului.

Raportul Comisiei Europene afirma, de asemenea, ca Turcia trebuie sa depuna ”noi eforturi importante” in domeniile libertatii de exprimare si al libertatii religioase, subliniind ca Ankara trebuie sa accelereze ritmul reformelor, care a incetinit dupa 2005.

Raportul afirma si necesitatea de progres in privinta drepturilor populatiei kurde din Turcia, precum si in ceea ce privesc drepturile femeilor, copiilor, sindicatelor si in domeniul controlului civil asupra fortelor armate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro