Sari direct la conținut

Majorarea dobanzii de politica monetara va avea efecte minime asupra inflatiei

HotNews.ro

Banca Nationala a Romaniei a decis miercuri cresterea dobanzii de politica monetara cu 0,5% pana la 7,5%. Potrivit analistilor, aceasta masura are rolul de a tempera cresterea creditului de consum, insa va avea efecte minime asupra inflatiei. Majorarea ar putea duce insa, pe termen scurt, la aprecierea monedei nationale fata de euro

Radu Craciun, noul director de investitii al Interamerican Pensii, a declarat pentru HotNews.ro ca “motivul majorarii dobanzii de referinta este ca tinta de inflatie din acest an a fost depasita, si va fi depasita clar. BNR a facut ceea ce era normal sa faca, cu riscul de a induce pe termen scurt o apreciere a leului”.

“Majorarea dobanzii de politica monetara are rolul de a da un semnal de alarma ca BNR isi mentine obiectivul principal, si anume inflatia. Aceasta majorare este insa prea mica pentru a avea un efect real in economie”, este de parere si Florin Catu, analistul-sef al ING Bank.

“Pentru a avea efect asupra inflatiei este nevoie de mult mai mult. Ceea ce s-a intamplat nu are rolul de a tempera cresterea inflatiei”, a spus Florin Catu.

De aceeasi parere este si fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, care ne-a declarat ca majorarea dobanzii de politica monetara va avea efecte minime asupra inflatiei. “BNR aplica niste masuri dupa manual petru stoparea cresterii inflatiei. La noi, mai ales la preturile produselor agricole, aceste masuri nu se aplica”, spus Ionut Popescu.

Potrivit analistului-sef al ING Bank, decizia de miercuri a BNR va avea efecte pe termen scurt asupra monedei nationale, in sensul aprecierii leului.

De asemenea, analistii spun ca prin aceasta masura Banca Centrala urmareste moderarea cresterii consumului populatiei.

“In ceea ce priveste efectele asupra populatiei putem spune ca petrecerea se apropie de sfarsit la consumul exuberant din ultima perioada”, a mai spus Florin Catu.

Radu Craciun crede ca este normal ca o astfel de decizie sa aiba impact asupra populatiei. “BNR urmareste astfel moderarea cresterii consumului, prin scumpirea creditului de consum, si stimularea economisirii. In acest fel, dobanzile la depozite ar trebui sa fie mai remunerative, iar cele la credite sa descurajeze consumul”, a declarat Radu Craciun pentru HotNews.ro.

Citeste si:

  • BNR a urcat dobanda de politica monetara cu 0,5% pana la 7,5%
  • BNR: Inflatia anuala va depasi tinta de 4%, ”relativa incetinire” a cresterii economice
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro