Sari direct la conținut

Jucaria dlui Basescu si legea raspunderii ministeriale (IV) (de Doc)

Inventarul stricaciunilor politice

“Basescu este suparat ca i s-a luat jucaria de suspendat ministri PNL”, grait-a caustic dl Chiuariu, apropo de ordonanta care a suspendat urgent, vreme de 30 de zile, comisia prezidentiala pentru avizarea urmaririi penale a ministrilor. “Analistii” de televizor au zambit subtire – ei stiu perfect despre ce e vorba, desigur.

Chiar asa, cine nu stie cliseul? Cu totii, va rog: “asistam la un nou episod al luptei intre palate!”. Ce frumos, ce profund, ce analitic suna. Ce aiurea este, de fapt.

Dl Basescu ar fi putut sa-si ia “jucaria” inapoi. Mai exact, ar fi putut sa ceara Curtii Constitutionale sa constate ca Guvernul a provocat un conflict de natura constitutionala cu Presedintia, suspendand practic exercitarea unei prerogative prezidentiale.

Pe cat pot spune eu ar fi primit castig de cauza; in cel mai rau caz judecatorii ar fi decis ca presedintele poate da si fara comisie avizul respectiv. De fapt, daca tinem cont de interesul public in general, si de cel al justitiei in particular, dl Basescu chiar ar fi trebuit s-o faca; asa cum ar trebui si CSM sa acuze Ordonanta; asa cum judecatorii ar trebui sa boicoteze comisia in noua forma. De ce n-a facut-o presedintele, atunci?

Pai, pentru ca nu e in interesul lui.

Conform prevederilor Ordonantei, noua Comisie va incepe sa functioneze pe 3 noiembrie. Va prelua imediat cazurile aduse in fata vechii comisii, si va incepe sa dea rapoarte catre Presedinte.

Ce inseamna asta? Inseamna ca dl Basescu va putea sa pronunte avizari de urmarire penala, eventual si suspendari din functie, fix in perioada campaniei electorale pentru alegerile europene! Nici ca puteau sa-i faca un cadou mai frumos.

Mai mult, va fi aproape imposibil de argumentat, la modul rezonabil, ca avizele alea sunt date pe temei politic, de vreme ce ele vor fi pronuntate de o comisie formata din judecatori si instituita special la ordinele guvernului PNL! Si, ca si cum nu ar fi destul, conform ordonantei nu doar avizul ci si concluziile din raportul comisiei trebuie in mod obligatoriu sa fie facute publice! S-a spus,

pe buna dreptate!, ca institutiile statului nu respecta prezumtia de nevinovatie daca “scurg” probe catre public. Ei bine, acum scurgerea asta este ceruta expres de lege. Cum se poate argumenta concluzia raportului fara sa te referi la probele prezentate de procurori?

Sigur, se poate presupune ca respectiva comisie va da avize negative. Dar e o presupunere nerealista care se bazeaza pe o neintelegere larg raspandita. Neintelegere care face in acelasi timp ca instrumentul acesta sa fie o arma atat de puternica pentru presedinte.

In orice interpretare rezonabila a constitutiei exista doar doua motive temeinice pentru un aviz negativ: cazul impotriva ministrului este frivol (cusut cu ata alba) si/sau procurorii cauta sa incrimineze exercitarea unei prerogative politice.

Sunt doua situatii exceptionale, ma indoiesc ca in oricare din cazurile de actualitate (Chiuariu, Remes, Pacuraru, Nastase etc.) se poate vorbi de asa ceva. Putina lume intelege ca nici presedintele si nici comisia aia nu judeca un dosar care, de altfel, inca nu este instrumentat.

Avizul acela este un simplu pas procedural, cu un scop foarte ingust si absolut exceptional, fara vreun fel de relevanta in ce priveste vinovatia celui pentru care e dat.

Foarte putina lume intelege asta tocmai pentru ca cei vizati se comporta ca si cum ar fi altfel, ca si cum de avizul acela ar depinde soarta lor in justitie. Iar dupa Ordonanta asta absurda va fi cu mult mai usor de facut confuzia.

Cum sa explici publicului ca cei cinci judecatori care vor compune comisia aceea nu dau de fapt nici un fel de verdicte, ci indeplinesc doar o formalitate relativ minora din punctul de vedere al actului de justitie?

Pe scurt, departe de-a fi asistat la “un nou episod al luptei intre palate”, am asistat la un nou exemplu de politicieni care, in fuga lor de justitie, inlocuiesc jucariile presedintelui cu bate zdravene pentru lupta partizana.

PNL ar putea mai sa reduca din pagubele inevitabile produse de Ordonanta asta, daca si-ar remania ministri cu probleme, evitand sa fie suspendati chiar inainte de alegeri. Insa de aviz nu poate oricum sa-i scape – dl Nastase a reusit sa extinda procedura si pentru fostii ministri, ca sa nu se plictiseasca cumva dl Basescu fara astfel de jucarii.

Dezbate pe blogul lui Doc

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro