Sari direct la conținut

Google ofera 20 mil. de dolari pentru imagini inedite de pe Luna

HotNews.ro

Google ofera circa 20 de milioane de dolari oricarei companii care va trimite un robot de teren pe Luna pentru a capta imagini ale peisajului selenar.

Vehicolul va trebui sa se deplaseze pe o distanta de cel putin 500 metri si sa faca inregistrari video si poze cu o rezolutie mare, si sa culeaga date care vor fi postate pe site-ul Google, noteaza publicatia Times.

Concursul „Google Lunar X Prize”, initiat de compania Google in colaborare cu Fundatia XPrize, este considerat de organizatori „una dintre marile provocari ale timpului nostru, care poate fi folosita pentru a impinge omenirea mai departe”.

“Sper ca o echipa foarte ambitioasa sa ne permita sa ajungem pe Luna, intr-un mod virtual, foarte curand. As fi foarte incantat de acest lucru”, a declarat Larry Page, unul dintre co-fondatorii proiectului.

Noul concurs continua drumul inceput initial de Ansari X Prize, care avea ca miza 10 milioane de dolari si a fost castigat de SpaceShipOne, nava spatiala conceputa de Scaled Composites apartinand lui Burt Rutan si finantata de Paul Allen, cofondatorul Microsoft.

Actualul premiu este de 20 milioane de dolari pentru indeplinirea obligatiilor de deplasare si trimitere de date si inregistrari video. O suma aditionala de cinci milioane dolari va fi inmanata pentru indeplinirea unor conditii suplimentare cum ar fi deplasarea pe o distanta de peste 5.000 de metri si transmiterea pe Terra a unor imagini cu obiecte facute de om.

Marele premiu de 20 milioane dolari va fi valabil pana pe 31 decembrie 2012, dupa care se va reduce la 15 milioane in cursul urmatorilor doi ani.

Concursul se va incheia in 2014, in cazul in care Google si fundatia XPrize nu il vor prelungi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro