Sari direct la conținut

Scandalul stenogramelor in varianta ucraineana

HotNews.ro

In Ucraina a izbucnit un prim mare scandal electoral. Pe internet a aparut transcrierea unei discutii dintre presedintele Rusiei si premierul Ucrainei, in care Putin il roaga pe Viktor Ianukovici sa aiba grija de companiile energetice rusesti, promitand, in schimb, sa mentina la putere guvernul Ianukovici dupa alegerile legislative din 30 septembrie 2007.

Stenograma dialogului a fost postata pe doua situri, ambele afirmand ca dispun de inregistrarea audio si video a dialogului, care ar fi avut loc cu prilejul salonului international de aviatie de la Moscova, din 21-26 august 2007.

Potrivit transcrierii, Putin i-ar fi cerut lui Ianukovici sa puncteze mai clar pozitia formatiunii lui politice – Partidul Regiunilor – in privinta limbrii ruse si a NATO.

“Lucram la aceasta chestiunii”, i-ar fi raspuns Ianukovici, aproband, de asemenea ideea liderului de la Kremlin privind crerea unei “Uniuni a Statelor Slave” in locul Spatiului economic unic, “pe care nu l-am putut lansa”.

In privinta anticipatelor de la sfarsitul acestei luni, seful cabinetului de la Kiev i-a amintit lui Putin ca exista sansa sa piarda scrutinul si, odata cu el, puterea in Ucraina. “Cred, Viktor Fiodorovici, ca in aceasta problema nu vor exista schimbari… Cred ca guvernul Ianukovici va continua sa lucreze si pe viitor”, ar fi spus Putin.

Comentand aparitia acestei inregistrari “pe doua situri cu nu o reputatie nu dintre cele mai bune”, cotidianul electronic Gazeta.ru preciza ca majoritatea mijloacelor rusesti de informare in masa o considera o facatura.

Interesant este ca textul a fost postat pe net in ajunul actiunii initiata de Partidului Regiunilor de strangere de semnaturi in favoarea unui referendum privind statutul limbii ruse si aderarii Ucrainei la NATO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro