Sari direct la conținut

Procurorii spun ca Ion Iliescu a ordonat interventie armata cu munitie de razboi impotriva manifestantilor

HotNews.ro

NewsIn scrie ca in rechizitoriul prin care procurorii au finalizat o parte din dosarul Mineriadei din iunie 1990 se arata ca Ion Iliescu, in calitate de presedinte ales, a ordonat interventia militara cu munitie de razboi si TAB-uri pentru reprimarea manifestantilor din Piata Universitatii, depasindu-si atributiile.

„Planul de actiune a fost elaborat din ordinul sau si, in calitate de presedinte ales, a ordonat interventia militara, cu munitie de razboi, TAB-uri si alte forte, impotriva demonstrantilor care se manifestau violent, depasindu-si atributiile prevazute de art. 82 din Decretul Lege nr. 92/1990”, se arata in documentul citat.

Procurorii militari sustin ca nu a fost luata o decizie cu consultarea Consiliului Militar Superior (ulterior denumit Consiliul Suprem de Aparare a Tarii). „

Procurorii sustin ca mobilizarea partiala sau generala a armatei putea fi declarata numai cu aprobarea prealabila a Parlamentului, in cazuri exceptionale. Dreptul de a dispune alarmarea de lupta (atunci avand indicativul „Stefan cel Mare”) il avea exclusiv ministrul apararii nationale, potrivit NewsIn.

In iulie 2007, procurorii au dispus disjungerea partii din dosar referitoare la fostul presedinte Ion Iliescu. Ancheta in cazul acestuia va fi continuata de procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul a fost trimis sectiei care ancheteaza civili, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, conform careia parchetele si instantele militare nu mai au competenta de a cerceta si judeca persoane civile.

Urmarirea penala in cazul fostului presedinte al Romaniei a fost inceputa 19 iunie 2007, pentru „paticipatie improprie” la omor deosebit de grav.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro