Sari direct la conținut

Pastrarea telefoanelor mobile vechi da dureri de cap Uniunii Europene

HotNews.ro

Europenii care au obiceiul sa-si pastreze vechile telefoane mobile creaza adevarate obstacole in calea acelor politici europene care isi propun sa colecteze si sa recicleze bateriile, au atentionat membrii Asociatiei Europene de Reciclare a Bateriilor (EBRA), citati de Reuters.

Acestia sustin ca in pofida unei directive europene adoptate anul trecut care impune cresterea ratelor de reciclare pentru baterii, nivelul de reciclare al anumitor tipuri de baterii a scazut, din cauza obiceiurilor consumatorilor.

Anul trecut, membrii acestei asociatii au reciclat peste 30 de mii de tone de baterii, cu 20% mai mult decat cantitatea reciclata cu un an in urma, ca urmare a cresterii volumului de baterii nereincarcabile.

In cazul bateriilor reincarcabile, insa, lithium-ion si nickel-metal hydride (NiMH), al caror volum de vanzari a explodat gratie laptopurilor si telefoanelor mobile, nivelul de reciclare a scazut.

“Adevarata problema este ca oamenii obisnuiesc sa tina bateriile acasa”, declara Bertrand Schutz, presedintele EBRA.

Potrivit directivei europene, un sfert din bateriile portabile vandute trebuie sa fie colectate pana in anul 2012, procent care trebuie sa avanseze pana la 45% pana in 2016.

Bertrand Schutz considera ca nivelul de 25% poate fi atins in fiecare din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, insa cel de 45% este o provocare chiar si pentru statele vest europene, in conditiile in care unele state membre ale Uniunii, in special cele din Europa de Est, nu au inca facilitati de reciclare.

Problema poate fi rezolvata prin cooperare regionala si prin trimiterea bateriilor spre reciclare in alte tari.

Anul trecut, cei 18 membri ai Asociatiei Europene de Reciclare a Bateriilor (EBRA) au recilat 3,050 tone metrice de baterii Nickel cadmium (NiCad), o cantitate mai mica in comparatie cu cea reciclata in anul anterior, ca urmare a faptului ca aceste baterii au devenit mai putin populare.

Bateriile lithium-ion au fost reciclate in cantitate de 547 tone metrice, in scadere fata de un volum de 635 tone metrice de astfel de baterii reciclate in 2005.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro