Sari direct la conținut

Mohamed Munaf face apel ca sa scape de executie

HotNews.ro

Ghidul si translatorul jurnalistilor romani rapiti in Irak, Mohamed Munaf, detinut de armata americana in Irak si condamnat la moarte de un tribunal irakian pentru rapirea jurnalistilor, a sesizat Curtea Suprema de Justitie din SUA pentru a incerca sa scape de executie, potrivit unor surse judiciare, citate de AFP.

Mohamed Munaf, de 53 de ani, de origine irakiana, a fost ghidul celor trei jurnalisti impreuna cu care a fost tinut ostatic timp de 55 de zile in 2005. Dupa eliberarea lor, banuit de complicitate la rapire, Munaf a fost retinut de armata americana.

Judecat de un tribunal irakian si condamnat la moarte, el urmeaza sa fie executat prin spanzurare, imediat ce armata americana il va preda autoritatilor irakiene.

Pentru a scapa cu viata, Munaf a sesizat insa justitia americana pe motiv ca nu a beneficiat de un proces echitabil, la care are dreptul fiecare cetatean american.

In aprilie, Curtea federala de Apel din Washington a considerat ca nu are nici o autoritate asupra lui Munaf, deoarece el este detinut de o forta internationala si condamnat de un stat suveran.

In decizia lor, cei trei judecatori au subliniat lipsa de claritate a jurisprudentei Curtii Supreme pe acest subiect, stabilita in cazul recursurilor prizonierilor japonezi sau germani condamnati de tribunale internationale dupa al doilea razboi mondial.

Cea mai inalta jurisdictie a tarii, care refuzase sa intervina de urgenta in noiembrie, va anunta in toamna daca accepta sa instrumenteze acest nou recurs.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro