Sari direct la conținut

Lipsa cronica de somn poate duce la moarte

HotNews.ro

Cercetatorii de la facultatea de medicina din cadrul Universitatii din Pennsylvania, Statele Unite, au arat ca lipsa cronica de somn reduce concentrarea intelectuala, contribuie la aparitia maladiilor cardiace si la cresterea riscului de deces, relateaza AFP.

Potrivit studiului la care a participat 39 de voluntari, un deficit de somn acumulat doar pe parcursul a cinci nopti poate contribui la cresterea nivelului de stres exercitat asupra inimii.

Specialistii au testat functiile cardiace ale voluntarilor in doua reprize, la inceputul studiului si dupa zece ore de somn. Ei au repetat aceste teste dupa cinci nopti pe parcursul carora subiectii au dormit doar cate patru ore.

Testele au demonstrat ca, dupa cinci nopti in care nu au dormit suficient, subiectii aveau pulsul marit si o mare variabilitate a batailor cardiace, modificarile efectuate de inima ca raspuns la stres si stimuli diversi. O variabilitate redusa a pulsului poate indica existenta unor probleme cardiace sau a altor maladii, aceasta tulburare fiind asociata si cu hipertensiunea arteriala.

„Daca aceste rezultate sunt confirmate de studii clinice mai ample, acest lucru ar putea insemna ca lipsa de somn poate creste riscul de producere a unui deces”, a precizat Siobhan Banks, profesor al Universitatii din Pennsylvania.

Studiul este sustinut si de alte teste precedente care au demonstrat ca persoanele care lucreaza in schimbul de noapte sunt supuse unor riscuri mai mari de a dezvolta probleme cardiace, din cauza perturbarii ritmului biologic al somnului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro