Sari direct la conținut

Separarea siamezilor – la granita dintre stiinta, religie si lege

HotNews.ro

Interventiile chirurgicale de tipul celei prin care au trecut, miercuri, siamezele de origine romana Tatiana si Anastasia Dogaru la un spital din Cleveland sunt rarisime. Acest lucru face ca, de cate ori se aude de un asemenea caz, sa concentreze atentia lumii medicale si academice, dar si a opiniei publice.

Operatiile de separare a siamezilor sunt invaluite, de cele mai multe ori, de dileme etice si juridice care nu de putine ori devin la fel de “spectaculoase” pentru specialisti si “publicul voaior” ca si interventiile chirurgicale in sine.

Operatia din Cleveland a fost precedata de doua alte cazuri de gemeni siamezi nascuti primavara aceasta. Unul inregistrat, in mai, la Spitalul Pediatric Central din Hanoi (Vietnam), altul la Colegiul Medical Nil Ratan Sircar din Calcutta, India.

Ambele au atras atentia media internationale, pana cand nou-nascutii au pierit de septicemie (in cazul celor vietnamezi), respectiv complicatii respiratorii si cardiace, in cazul celor din India. Parintii nici nu apucasera sa-si puna problema unei interventii chirurgicale. Iar presa a tacut.

Cazuistica internationala releva cat de complexe sunt dilemele puse de nasterea sau operatiile pentru separarea unor gemeni siamezi. Afectati sunt parintii, medicii, jurnalistii – iar intr-un caz de mare rasunet in Marea Britanie, chiar si judecatorii.

Provocari ascunse pentru medici

In lucrarea sa “Etica si gemenii siamezi”, un expert in domeniu, Leigh Atkinson, descrie tensiunea morala a medicilor angajati in astfel de cazuri.

Potrivit lui Atkinson, interventiile de acest fel trebuie efectuate, de obicei, de echipe multidisciplinare de medici, cea mai mare parte a lor foarte rar confruntati, in cariera lor, cu asemenea “provocari”.

Liderul acestei echipe trebuie sa respecte nu numai ceea ce a invatat pe parcursul unei experiente indelungate de chirurg, ci si principii sociale, culturale, religioase si legale.

Iar el trebuie sa fie constient ca, deoarece colegii sai s-au confruntat rar cu asemenea situatii, ei pot avea impulsul sa dea prea mult credit preciziei aparatelor de inalta tehnologie cu care lucreaza si sa ia decizii pripite, de dragul izbandei stiintifice.

Medicul Khalid Kamal de la Spitalul de Copii din Michigan arata in publicatia online eMedicine ca interventiile chirurgicale de separare a siamezilor sunt o practica noua, ce nu depaseste cateva decenii si care abia de zece ani incoace s-au extins in afara unor centre specializate din SUA, Marea Britanie si Africa de Sud.

Posterul filmului „Stuck on You”. Siamezii au intrat in cultura pop

In lumina reflectoarelor

Khalid Kamal descrie un caz extreme de relevant pentru implicatiile legale si etice ale unor astfel de operatii – cel al surorilor Jodie si Marie din Malta, ai caror parinti s-au opus separarii fiicelor lor, cazul ajungand in cele din urma in fata unei instante din Anglia.

Judecatorii au ajuns la concluzia ca, indiferent de refuzul parintilor de a aproba interventia chirurgicala, aceasta este in interesul ambilor copii, chiar daca Mary, cea mai putin dezvoltata dintre surori, avea sa moara.

In SUA, dorinta parintilor ar fi putut fi decisiva, iar operatia n-ar fi avut loc, noteaza Kamal.

Un alt expert, Andrew Moscrop de la “British Medical Journal”, nota, intr-un articol despre rolul jucat de media in astfel de cazuri, ca dilemele pot merge mult mai departe si ii pot afecta chiar si pe siamezii care reusesc sa depaseasca momentul critic al interventiilor de separare.

Moscrop relateaza povestea lui Allison and David Lawler, parintii altor siamezi, care, in 2001, s-au aflat permanent in vizorul presei britanice pana in clipa in care Allison a nascut, iar gemenii au murit la jumatate de ora de la nastere.

Situatia lor a determinat postul Channel 4 sa renunte la un “simplu material” despre cazul familiei Lawler si sa dedice un amplu documentar cazuisticii siamezilor in general.

Documentarul prezinta viata multor siamezi care au ajuns sa traiasca vreme indelungata dupa nastere, separate sau nu:

• Masha si Dasha, doua gemene nascute in Rusia stalinista si care au ramas “lipite” una de cealalta, devenite cu vremea “alcoolice care asteapta sa moara”;

• Assan si Hussein, separate dupa nastere, dar care au suferit periodic, de-a lungul vietii, de cosmaruri in care chirurgi incercau sa-i “coasa” la loc;

• Siamezii Lewis din America, uniti la nivelul bustului, care au dus o viata cat mai aproape de normalitate pana la varsta de sase ani, cand au murit.

Unde etica medicala se intrepatrunde cu religia

O situatie notabila se inregistreaza in Arabia Saudita, unde se afla clinica ce detine una dintre cele mai bune performante pe plan global in privinta operatiilor de separare a gemenilor siamezi, incununate de succes.

Din totalul cazurilor inregistrate la clinica respective, 13 interventii chirurgicale s-au sfarsit cu bine, una a esuat, iar 20 de cazuri au fost analizate, dar respinse.

Demn de remarcat ca aceasta clinica tine cont de o serie de aspecte etice si religioase foarte stricte, echipele medicale trebuind sa raspunda la o serie de intrebari inainte de a trece “la actiune”:

daca gemenii siamezi, in fiecare caz, trebuie considerati o persoana sau doua, daca este suficienta dorinta parintilor ca operatia sa aiba loc, care este gradul de risc maxim acceptabil pentru fiecare caz in parte sau daca unul dintre gemeni trebuie sacrificat, pentru ca al doilea sa traiasca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro