Sari direct la conținut

Adriane, nici nu stii ce tradat incepi sa fii

HotNews.ro

DNA: Intre Adrian Nastase si Ioan Melinescu a existat o intelegere „de tip mafiot”

Rechizitoriul DNA in dosarul „Matusa Tamara”, in care au fost trimisi in judecata ex-premierul Adrian Nastase si fostul sef al Oficiului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, arata ca intre cei doi a existat o intelege „de tip mafiot, fara solicitari sau propuneri explicite, ci tacita”, anunta NewsIn.

Potrivit rechizitorului, niciuna dintre cele doua parti nu a facut „solicitari sau propuneri explicite”, ci au recurs la „sugestii subtile, dar cu mare forta de convingere”.

In noiembrie 2000, Melinescu, in acea perioada membru al Plenului ONPCSB, l-a contactat, cu sprijinul denuntatorului si al invinuitului Priboi Ristea, pe deputatul Nastase Adrian, caruia i-a comunicat ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, un dosar referitor la

depunerea in numerar a unei sume de 400.000 de dolari, intr-un cont avand ca titular pe sotia sa, Dana Nastase.

Melinescu i-a promis lui Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara.

Nastase s-a declarat de acord cu propunerea respectiva, aratand ca urmareste acest scop.

In consecinta, Melinescu i-a promis lui Nastase ca-i va face „cadou” dosarul respectiv, sugerand, totodata, ca presedinte de atunci al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), Adrian Cucu, ar trebui schimbat din functie, intrucat intentiona sa informeze Parchetul referitor la lucrarea mentionata.

Melinescu nu a pomenit nimic de dosar, iar Nastase l-a recompensat, numindu-l sef la ONPCSB

Dupa numirea in functia de prim-ministru, Nastase Adrian a semnat o hotarare, prin care a fost numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Melinescu Ioan.

Dupa cum a scris HotNews.ro in urma cu o saptamana, o mare parte a acuzatiilor din dosar se bazeaza pe marturiile lui Genica Boerica.

Boerica, condamnat anul trecut la 8 ani de inchisoare pentru infractiuni economice, este acum in libertate, apelul sau la sentinta fiind in curs de judecare.

Omul de afaceri craiovean a facut mai multe denunturi impotriva unor oameni politici din PSD, printre acestia numarandu-se Adrian Nastase si Ristea Priboi.

Dosarul Danei Nastase a disparut de la Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor

Lucrarea referitoare la suma de 400 de mii de dolari aflata in contul Danei Nastase, fara o justificare clara legata de provenienta ei, nu a mai fost gasita fizic in arhiva oficiului, se arata in rechizitoriul DNA prin care au fost trimisi in judecata Adrian Nastase si Ioan Melinescu.

Nu se cunoaste data certa la care a disparut dosarul, dar procurorii DNA sustin ca acest lucru ar fi fost pus la cale de Nastase si Melinescu in noiembrie 2000 si s-ar fi produs efectiv cateva luni mai tarziu.

„Urmare a solicitarii parchetului, in cadrul Oficiului s-a desfasurat procedura de inventariere a intregii arhive a institutiei, finalizata in luna decembrie 2006.

Din verificarile efectuate pe parcursul activitatii de inventariere, a rezultat faptul ca lucrarea S3439 din 1999 (reinregistrata sub alt numar in 2001) nu exista fizic in arhiva institutiei”, se arata in rechizitoriul DNA, citat de NewsIn.

Acelasi document mai precizeaza ca, potrivit procedurilor de lucru din cadrul oficiului, lucrarea primita de un analist din cadrul institutiei, cu propunerea de casare trebuia introdusa in arhiva, pe baza de proces verbal.

„Lucrarea clasata S3439 din 1999 nu a intrat niciodata in arhiva oficiului”, se mai arata in rechizitoriul. De asemenea, s-a constatat ca aceasi lucrare nu figureaza ca predata si nici nu a facut obiectul vreunui proces verbal de distrugere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro