Sari direct la conținut

The Economist: Capitanul Basescu e popular printre oameni, dar detestat de politicieni

HotNews.ro

Saptamanalul britanic noteaza ca „fostul capitan de vas s-a facut placut si prin stilul sau unic: un amestec de umor si discurs acid. Potrivit ultimelor sondaje, Basescu ramane in fruntea preferintelor romanilor, desi liderul de la Cotroceni este detestat de marea majoritate parlamentara”.

Principalul demers al noului cabinet a fost sa voteze suspendarea presedintelui din functie, aminteste The Economist, care mai scrie insa ca „nivelul crescut de popularitate al presedintelui si prevederile stricte ale Constitutiei creeaza premisele pentru ca Traian Basescu sa ramana in functie”.

„Este greu de imaginat ca Traian Basescu isi va relua functia mai calm in urma acestei experiente, deoarece pur si simplu nu ii sta in fire asa ceva”, apreciaza publicatia citata.

Basescu si-ar putea infrana putin cele mai agresive instincte, dar va continua cel mai probabil atacurile la adresa Guvernului pentru a se asigura ca propria formatiune, Partidul Democrat, va ajunge la putere in urma alegerilor parlamentare programate sa se desfasoare in 2008, mai noteaza jurnalistii britanici.

Parlamentul, la randul sau, nu isi va reduce opozitia fata de Basescu, considera The Economist, adaugand ca parlamentarii nu se vor putea abtine de la incercarea de a se razbuna pe omul care i-a atacat in modul cel mai dur de la venirea la conducerea Romaniei.

In acest context, se pare ca Romaniei ii este sortit sa se lupte in continuare cu un guvern minoritar instabil si cu tensiuni intre presedinte si parlament. In aceste conditii exista putine motive de a crede ca reformele vor fi reluate in curand, conchide The Economist.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro