Sari direct la conținut

Piscinele, un loc de munca periculos

HotNews.ro

Instructorii de inot si angajatii de la piscinele dezinfectate cu clor au din ce in ce mai des probleme de respiratie. Conform numarului de luna aceasta din revista de specialitate European Respiratory Journal, clorul reactioneaza cu substante precum urina si transpiratia si da nastere la cloramine, compusi care irita tractul respirator.

Conform sursei citate, o echipa de cercetatori olandezi a supravegheat peste 600 de angajati care lucreaza la piscine si au masurat nivelul de tricloramine (despre care se stie ca irita ochii si partea superioara a tractului respirator) la toate piscinele incluse in studiu, precum si efectul acestora asupra angajatilor.

In comparatie cu personalul mai putin expus la tricloramine (precum ospatarii si receptionistii), instructorii de inot se imbolnavesc de doua ori mai des de sinuzita si risca de trei ori mai mult sa sufere de raceala cronica.

Angajatii cu risc mare de expunere risca sa aiba si alte probleme. Nu mai pot respira sau au dureri in piept. Cei care se plang de prea multa umiditate sau ventilare neadecvata la munca raporteaza, cel mai adesea, probleme de respiratie.

Expunerea la tricloramine este cea mai probabila explicatie pentru problemele de respiratie care au fost identificate in studiu, deoarece nivelul acestora in piscina a fost de trei ori mai mare decat cel normal. Aceste substante pot creste riscul ca o persoana sa se imbolnaveasca de astm, alergii sau sa prezinte alte probleme de respiratie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro