Sari direct la conținut

Tariceanu ii raspunde lui Basescu tot printr-o scrisoare

HotNews.ro

Calin Popescu-Tariceanu a transmis marti o scrisoare presedintelui Traian Basescu, in care precizeaza ca va organiza alegerile pe data stabilita, 13 mai, „doar daca reprezentantii clasei politice vor ajunge la un compromis si vor fi de acord sa amane cele doua referendumuri”.

Epistola premierului vine ca raspuns la scrisoarea pe care Traian Basescu i-a adresat-o in data de 2 martie, in care ii cerea sa nu amane alegerile pentru Parlamentul European.

Seful Executivului subliniaza ca datoria sa, ca prim-ministru, este sa se asigure ca „dezbaterea din cadrul alegerilor pentru Parlamentul European va fi axata pe temele europene ale Romaniei, nu pe temele conflictuale din plan intern”.

Totodata, premierul isi exprima preocuparea fata de eventualitatea suprapunerii dezbaterilor cu teme ”care ar influenta negativ desfasurarea acestui scrutin, teme care ar pune in plan secundar dezbaterea din jurul problemelor europene ale Romaniei. „

Calin Popescu-Tariceanu apreciaza ca miza alegerilor pentru Parlamentul European este foarte mare, in conditiile in care cei 35 de viitori europarlamentari trebuie sa fie specialisti in problematica UE, capabili sa sustina interesele Romaniei, si nu „politicieni specializati in ofensive de imagine”.

„Cei 35 de viitori europarlamentari romani trebuie sa fie, in primul rand, foarte buni cunoscatori ai problematicii Uniunii Europene. In alegerea lor, trebuie sa primeze argumentele de competenta pe domenii foarte concrete ale agendei Uniunii si capacitatea lor de a promova interesele Romaniei in politicile comune europene.

Nu ne putem permite ca politicieni specializati in ofensive de imagine, a caror principala calitate este abilitatea politicianista in teme de senzatie din politica interna, sa monopolizeze aceasta campanie si sa ajunga in Parlamentul European.

Este evident ca vom putea evita aceasta situatie doar daca ambele referendumuri, atat cel pentru votul uninominal, cat si cel pentru suspendare, vor fi amanate pana dupa alegerile pentru Parlamentul European”, subliniaza primul-ministru.

In mesajul sau, Calin Popescu-Tariceanu isi exprima speranta ca, in urma consultarilor pe care Presedintele Romaniei le va avea cu liderii partidelor parlamentare in zilele de 6 si 7 martie, „se va ajunge la solutia pe care o asteapta toti romanii”.

„Domnule Presedinte, impreuna le-am promis romanilor in 2004: ‘Sa traiti bine!’. Guvernul a incercat sa isi faca datoria pentru a putea indeplini acesta promisiune. Va adresez inca o data apelul de a adapta si activitatea noastra politica acestui scop”, se arata in incheierea scrisorii adresate de primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu Presedintelui Romaniei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro