Sari direct la conținut

Iranul a lansat prima sa racheta spatiala

HotNews.ro

Iranul a testat cu succes prima sa racheta in spatiu, a anuntat duminica televiziunea de stat de la Teheran. Racheta a atins altitudinea de 150 de kilometri si a revenit la sol cu ajutorul unei parasute, oficialii iranieni precizand ca testul a fost efectuat doar in scopuri stiintifice. Anuntul intervine pe fondul tensiunilor internationale provocate de programul nuclear iranian.

Teheranul a refuzat sa isi suspende programul de imbogatire a uraniului, in pofida unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU, care a impus santiuni limitate impotriva programelor nucleare si balistice ale Iranului, relateaza AFP.

„Prima racheta spatiala a fost lansata cu succes in spatiu”, a afirmat televiziunea publica.

„Aceasta racheta transporta la bord materiale de cercetare fabricate de Ministerele Apararii si Stiintelor”, a declarat Mohsen Bahrami, seful centrului de cercetare aerospatiala.

„Toate testele au fost desfasurate in unitatile industriale ale tarii, cu respectarea normelor internationale. Iar asamblarea rachetei a fost realizata de experti ai Centrului de cercetare aerospatiala si ai Centrului de inginerie ai Ministerului Agriculturii”, a adaugat oficialul.

Ali Akbar Golrou, director adjunct al Centrului de cercetare aerospatiala iraniana a declarat agentiei FARS, citata de Reuters, ca racheta nu s-a plasat pe orbita, ci s-a ridicat pana la altitudinea de 150 de kilometri in atmosfera, apoi a cazut la sol.

Acest tip de rachete sunt folosite adesea pentru a evalua conditiile atmosferice la altitudini de 45-160 de kilometri deasupra Pamantului, adica altitudinea maxima la care ajung baloanele meteorologice si cea minima a satelitilor de pe orbita.

Statele Unite si cativa dintre aliatii sai cred ca Teheranul cauta sa dezvolte arme de distrugere in masa. In schimb, oficialii iranieni spun acest program este dezvoltat numai in scopuri pasnice, si anume pentru generarea de electricitate.

Teheranul a refuzat sa isi suspende programul de imbogatire a uraniului, in pofida unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU, care a impus santiuni limitate impotriva programelor nucleare si balistice ale Iranului.

Pe 23 decembrie 2006, ONU a acordat Iranului un ragaz de 60 de zile pentru a renunta la programul de imbogatire a uraniului, termen care a expirat pe data de 21.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro