Sari direct la conținut

Iranul a testat o racheta ce poate scufunda vase de razboi de mari dimensiuni

HotNews.ro

Iranul a testat cu succes, joi, o racheta sol-mare cu o raza de actiune de peste 350 kilometri.

Proiectilul, despre care un comandant a afirmat ca poate scufunda „vase de razboi de mari dimensiuni” din Marea Oman si nordul Oceanului Indian, a fost lansata de Gardienii Revolutiei, in timpul unor manevre aeronavale din regiunea Golfului, relateaza televiziunea iraniana, citata de agentiile internationale de presa.

„Am efectutat cu succes testul unei rachete de croaziera numita SSN4 sau Raad ce poate atinge tinte aflate la circa 350 kilometri in Marea Oman si nordul Oceanului Indian”, a declarat Ali Fadavi, comandantul adjunct al fortelor aeriene ale Gardienilor Revolutiei.

Fadavi a precizat ca racheta transporta o ogiva de 500 kilograme, zboara la joasta altitudine si poate evita radarele.

Miercuri, Iranul a testat noul sistem de aparare antiaeriana rus, TOR-M1, livrat in urma cu o luna de Rusia. „Noul sistemul TOR-M1 poate sa atinga avioane usoare, avioane rapide si rachete moderne de croaziera si poate fi lansat in mai putin de o secunda si reinarmat imediat”, a declarat un responsail.

La inceputul acestui an, Rusia a livrat Iranului toate cele 29 sisteme de rachete sol-aer TOR-M1, prevazute in contractul semnat in decembrie 2005. In schimbul acestei tranzactii, autoritatile de la Moscova au primit suma de 700 milioane de dolari.

Iranul nu se teme de un posibil atac al Statele Unite

Ghidul suprem iranian, Ali Khamenei, a avertizat joi ca, in cazul unei agresiuni din partea Statelor Unite asupra Iranului, interesele americane vor fi afectate peste tot in lume.

„Nu trebuie sa ne fie frica de zvonurile referitoare la un atac american asupra Iranului, deoarece Statele Unite au atacat deja Iranul. Ei stiu ca orice agresiune va avea ca raspuns o reactie a poporului iranian la adresa atacatorilor si a intereselor lor peste tot in lume”, a precizat oficialul iranian, citat de televiziunea de stat.

„Nu credem ca vor comite o astfel de prostie, punand in pericol interesele tarii lor”, a adaugat Khamene.

Iranul se afla in conflict cu Statele Unite din cauza programului sau nuclear si a acuzatiilor de implicare in Irak. Occidentalii se tem ca Iranul foloseste programul de imbogatire nucleara in scopuri militare, dar Teheranul neaga acuzatia.

Statele Unite, care au trimis un al doilea portavion in Golful Persic pentru a spori presiunile asupra Iranului, a criticat Rusia pentru livrarea acestor rachete.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro