Sari direct la conținut

Seres, audiat in legatura cu cele 8% din actiunile Petrom

HotNews.ro

Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, s-a prezentat din nou miercuri, la Parchet, pentru a fi audiat de procurorii DIICOT in dosarul in care este invinuit de tradare si transmitere de informatii cu caracter secret.

In rezolutiile intocmite de procurori se arata ca Seres a avut mai multe intalniri, in cursul anului 2005, cu bulgarul Stamen Stancev, pentru a pune la punct un act normativ ce urma sa fie promovat in guvern. Prin aceasta se intentiona vanzarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom, aflat in portofoliul MEC-OPSPI, in favoarea Asociatiei salariatilor Petrom, controlata de Liviu Luca.

„Nu consider ca initierea unui act normativ in favoarea salariatilor unei intreprinderi poate fi clasificat sau ilegal”, a spus fostul ministru, citat de NewsIn.

Seres a adaugat ca, din punctul sau de vedere, Ministerul Economiei si Comertului a respectat toate procedurile atunci cind a initiat acest proiect de lege. El a invocat in sprijinul afirmatiilor sale si faptul ca acum ar exista la Parlament un nou proiect de lege privind aceleasi actiuni din cadrul Petrom.

La iesirea din sediul Parchetului, Seres a spus ca a ascultat inregistrarea discutiei despre care procurorii spun ca ar fi avut-o cu consultantul bulgar Stamen Stancev. Fostul ministru a spus ca nu a putut nici sa le infirme, nici sa le confirme procurorilor faptul ca persoana cu care vorbeste Stamen Stancev ar fi el.

El a motivat raspunsul spunand ca discutia era in limba engleza si ca sunt doar unele elemente care ar putea avea legatura cu persoana sa.

Referindu-se la proiectul de act normativ privind vanzarea a opt la suta din actiunile Petrom cate angajati, Seres a declarat: „Nu-mi amintesc daca am avut o asemenea convorbire. Oricum, aceasta era posterioara promovarii acestui act normativ”.

Actul normativ prevedea, in mod expres, ca PAS sa fie beneficiara legala a pachetului de 8%. Beneficiile erau uriase, datorita diferentei dintre pretul fix al actiunilor ce urmau sa fie achizitionate de la MEC-OPSPI (avand nivelul actiunilor cumparate de OMV de la statul roman) si valoarea reala de la bursa.

Potrivit procurorilor, Credit Suisse First Boston (CSFB), reprezentata de Stancev, ar fi creditat PAS cu 235 de milioane de euro, imprumutul fiind garantat de pachetul de 8%.

Dupa vanzarea actiunilor la bursa, atat Stancev, cat si Luca ar fi obtinut beneficii mari. Proiectul de lege nu a fost adoptat de guvern, din cauza opozitiei unor ministri.

Ministrul demisionar Codrut Seres, a fost interceptat de SRI in 2005, monitorizarile relevand raporturile directe dintre acesta si Stamen Stancev, precum si aranjamentele de culise privind privatizarile Electrica Muntenia, Hidroelectrica, Romaero, Avioane Craiova, Romtelecom, Posta Romana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro