Sari direct la conținut

Capcane (Tia Serbanescu)

Curentul

Desi discursul presedintelui Basescu la Bruxelles a fost sobru si corect, asta nu l-a scutit de critici la Bucuresti unde dl Geoana l-a catalogat drept duplicitar: „unul este discursul pentru Bruxelles unde totul e bun si frumos si altul este pentru Romania”.

Asa este – dar daca dl Basescu s-ar fi referit la disputele din tara (cum avertizase ca va face daca va fi provocat), probabil ca dl Geoana ar fi sarit primul sa-l acuze ca duce rufele murdare la UE patand imaginea tarii de dragul rafuielii cu adversarii politici. Presedintele nu s-a referit la conflictele interne decat intr-o fraza eufemistica: „nu am cazut in capcana relaxarii dupa aderare”.

Just. Dimpotriva, am cazut in capcana tensiunii. Elegant, presedintele PE, dl Poettering a salutat unirea Romaniei cu Europa prin celebrele versuri „unde-s doi puterea creste”. Trecute vremuri! Acum, unde-s doi, puterea creste un razboi. Dl Geoana avea insa motivele sale pentru o asemenea reactie.

Dupa discursul european, dl Basescu s-a referit intr-un dialog cu dl Hurezeanu si la propria suspendare considerandu-l pe dl Geoana „manipulat de Iliescu, Iorgovan si Hrebenciuc” si un continuator al „PSD lui Nastase si Iliescu”. Si unealta revansei lor.

Nu intamplator, senatorii PSD, PRM si PC au scos in aceeasi zi din legea CNSAS textul prin care fostii lideri PCR erau acuzati de politie politica – scapandu-l inca o data pe dl Iliescu de orice raspundere. Vasazica, a fost condamnat comunismul dar liderii lui sunt complet nevinovati, ba chiar sunt campioni ai democratiei.

Biata democratie! E atat de capusata de vechile structuri si naravuri incat e de mirare ca mai respira. Energia ei este supta sistematic de baietii destepti care si-au creat adevarate imperii de unde pretind sa controleze si politica si justitia si economia si morala – si de unde dicteaza sanctiuni si trag asupra celor care le incalca proprietatea privata asupra tarii.

Simultan, comisia juridica a Senatului a ciuntit (tot la initiativa PSD) celebra lege ANI salvand averile demnitarilor (si dimensiunile lor) de la masuratoare si control.

Logic: de ce sa controleze „draga de ANI” averile demnitarilor – cand averile lor tind sa controleze tot? Si totusi, cea mai mare si mai curata avere din lume s-a aflat pentru cateva ore la Bucuresti – in persoana lui Bill Gates. Dornici sa vada cum arata cu adevarat un barbat destept, dnii Basescu si Tariceanu s-au regasit pentru o clipa in preajma lui Gates. Apoi, Gates s-a retras lasandu-i in Watergate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro