Sari direct la conținut

CSAT va discuta despre privatizarea Petrom si politica energetica

HotNews.ro

Viitoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii va lua in discutie situatia din sectorul energetic romanesc.

Dupa ce in ultima vreme s-au inmultit semnalele ca Romania risca sa se confrunte cu o criza in aceasta iarna, CSAT a decis ca pe 22 noiembrie sa fie analizat contractul de privatizare a Petrom si a societatilor de distributie a energiei, situatia stocurilor pentru iarna, precum si efectele procesului de privatizare asupra securitatii energetice.

Aflat tocmai in Libia, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca problema energetica va constitui subiectul urmatoarei sedinte a CSAT, cand ministrul Economiei, Codrut Seres, va prezenta un raport solicitat de Presedintie.

Raportul pe care il intocmeste MEC va contine detalii despre aprovizionarea cu energie, preturi, dar si referiri despre privatizarea Petrom si Distrigaz Sud.

Referitor la cresterea pretului gazelor, seful statului a reafirmat ca Romania s-a angajat fata de UE sa creasca pana in 2008 pretul la gaze naturale cu 8-13%.

Totodata, presedintele Basescu a anuntat ca i-a cerut ministrului Economiei ca procedurile de privatizare ale companiilor din domeniul energetic, in special Romgaz, sa nu fie accelerate, pana la analizarea rezultatelor privatizarii Petrom, relateaza agentia NewsIn.

CSAT ia in discutie privatizarea Petrom

Presedintia a anuntat, printr-un comunicat de presa, convocarea, pentru 22 noiembrie, a unei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pe agenda caruia se vor afla:

– prezentarea contractului de privatizare a Petrom si a societatilor de distributie a energiei, inclusiv studiul de consultanta pentru privatizare;

– Resursele energetice pentru iarna: stocuri, contracte pentru achizitii carbune si gaze;

– Prezentarea si analizarea preturilor de achizitii la import;

– Analiza efectelor procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale

O criza ce sta sa inceapa?

Situatia din sistemul energetic romanesc a inceput „sa arda” in ultima perioada. Intai de toate, gazele naturale s-au scumpit din 11 noiembrie, cu circa 8.5%, desi acest lucru era prevazut pentru primavara anului viitor.

Cresterea tarifelor, care nu a fost motivata temeinic, a fost speculata de politicienii din opozitie, care au vorbit despre o proasta strategie nationala in domeniul energetic, presedintele Basescu fiind acuzat ca nu ar fi cultivat relatii speciale cu Federatia Rusa pentru ca Romania sa poata cumpara energie la preturi avantajoase gaze.

Basescu, la randul sau, a vorbit in mai multe randuri despre o strategie gresita a autoritatilor romane de dinainte de 2004, care au practicat privatizarea sectorului energetic nu in favoarea cetatenilor, ci a unor intermediari care revand scump ceea ce cumpara mai ieftin de la stat.

In plus, seful statului declara la 11 noiembrie ca Romania trebuie sa accelereze lucrarile la Centrala Nuclear Electrica de la Cernavoda, pentru a „se elibera”atit politic cit si economic de dependenta de gazele rusesti.

O desecretizare prea tirzie?

Surprinde oarecum prezenta pe agenda CSAT a chestiunii contractului de privatizare a Petrom. Acest lucru a fost cerut de Traian Basescu inca din vara anului trecut, dar demersul a ramas pina acum fara nici un fel de urmari.

Pe 26 februarie, seful statului readucea acest subiect, tot fara efect, in atentia opiniei publice. „Contractul de privatizare al Petrom este la mine si va fi desecretizat, existand acordul ambelor parti pentru desecretizare.

Acest contract vizeaza resursele naturale ale tarii – jumatate din gaze si 100% extractia de titei. Trebuie sa iesim din mentalitatea de a ne juca cu bani publici. Tot ce inseamna ban public va fi facut public, si nu pastrat secret.”

Recent, presa a intrat in posesia acestui document si a vazut anexele din care rezulta ca statul roman a trecut toate rezervele nationale de petrol si gaze in proprietatea OMV.

In plus, compania austriaca, ce este actionar majoritar la Petrom, ar beneficia de plata unor redevente mult mai mici decit media la nivel european ca si de scutirea de impozitul pe profit citiva ani buni de acum inainte.

Contractul de privatizare a companiei nationale Petrom a fost aprobat de catre Parlament, ceea ce face practic imposibila gasirea unor vinovati pentru eventualele clauze nefavorabile statului roman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro