Sari direct la conținut

Parlamentarii europeni cer reluarea exportului de copii

HotNews.ro

Doi europarlamentari care vor ca Romania sa reia adoptiile internationale au strans peste 400 de semnaturi de la colegii lor in favoarea acestui lucru si au mers pana la premierul Calin Popescu Tariceanu sa-l convinga de faptul ca micutilor le-ar fi mai bine intr-o tara straina.

Adoptiile internationale au fost unul dintre motivele pentru care Romania a fost mereu criticata de Comisia Europeana. Acum, cand ele au fost stopate, europarlamentarii schimba placa.

Insa argumentul folosit de ei – scaderea traficului de copii – nu este confirmat de nimeni. Minorii din Balcani sunt in continuare o sursa de bani pentru vanzatorii de carne vie, si reluarea adoptiilor internationale de catre Romania ar putea fi o noua sursa de probleme.

Problema adoptiilor internationale a revenit, dar si-a schimbat numele in „problema adoptiilor europene”.

Europarlamentarii Jean Marie Cavada si Claire Gibault, sprijiniti de Francois de Combret, om de afaceri francez implicat in lobby-ul pro-adoptii, sustin ca au strans 408 de semnaturi printre colegii lor din Parlament in favoarea ridicari restrictiei adoptiilor internationale, cel putin la nivel european.

Este o cifra imensa, avand in vedere ca, in acest moment, Parlamentul European are 732 de membri.

„Traficul de copii s-a redus, iar Europa a ajuns la noi sentimente si se gandeste sa revina asupra adoptiilor intre state”, a afirmat miercuri, la Bucuresti, parlamentarul european Jean Marie Cavada.

De asemenea, el este sustinatorul unui proiect de lege privind adoptiile in spatiul Uniunii Europene. Cavada a afirmat ca pentru moment legea se afla la stadiul de discutii. „In cazul in care Consiliul European va emite aceasta hotarare, ea va fi aprobata de Parlamentul European, iar adoptiile intre statele Uniunii vor intra in legalitate”, a declarat Cavada.

Romania pareaza „adoptiile europene”

Guvernul Roman si Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) au atacat initiativa Parlamentului European.

„In momentul de fata, Guvernul isi mentine decizia de a nu modifica legislatia in privinta adoptiilor. Romania are in momentul de fata 1450 de copii adoptabili si 2.300 de cereri de adoptie. In sistemul sau de protectie, Franta are internati 1,7% dintre copii, iar Romania are si ea un procent de 1,65%, ceea ce este comparabil.

Proritate, in cazul cererilor de adoptii au solicitarile romanilor”, a declarat pentru Hotnews Teodora Berti, directoarea Oficiului Roman pentru Adoptii.

ORA a redactat un raspuns oficial (vezi Document atasat) la declaratia semnata de cei 408 parlamentari europeni. In document, este argumentat faptul ca tara noastra respecta drepturile europene cu privire la protectia minorilor.

Lobby pentru exportul de copii, la Tariceanu

Europarlamentarul Jean Marie Cavada a mai spus ca a avut o intalnire si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, caruia i-a cerut sa revina asupra cererilor de adoptii facute de straini in perioada in care s-a impus moratoriul: 2001 – 2003. Raspunsul oficial al autoritatilor romane este insa neschimbat: nu se vor relua adoptiile straine.

Premierul sustine ca este decis sa aplice in continuare legea europeana care interzice strainilor sa infieze copii din Romania.

Argumente mincinoase

Daca pana acum motivul pe care il invocau strainii atunci cand solicitau reluarea adoptiilor era acela ca tara noastra nu poate sa isi sustina financiar copiii orfani, acum s-a schimbat registrul discutiei.

Claire Gibault a afirmat ca Romania a facut „foarte multe progrese in ceea ce priveste cresterea calitatii materiale din centrele de plasament”. La randul sau, Jean Marie Cavada a afirmat ca „traficul de copii a scazut si ca pe acest considerent putem sa reluam adoptiile intre state”.

Cu toate acestea, nicio organizatie neguvernamentala nu-i sprijina, prin statistici, afirmatia. Mai mult, un raport al „Salvati Copiii” (vezi Document atasat) arata ca, in Europa de Sud-est, traficul de minori este in crestere, in ciuda eforurilor facute de autoritati.

Si societatea civila se opune

Nici societatea civila nu priveste cu ochi buni exportul micutilor. Reprezentantul roman al organizatiei neguvernamentale “Salvati Copiii” spune ca adoptiile internationale ar fi posibile numai daca s-ar gasi o cale legala eficienta pentru ca acestea sa nu se transforme in trafic de carne vie.

“Salvati Copiii sustine respectarea dreptului copilului de a trai in familia sa. Dupa 1990, sistemul adoptiei internationale nu a fost eficient gandit, nerespectandu-se interesul superior al copilului. Indeosebi dupa 1997, odata cu schimbarea procedurilor de adoptie internationala, acesta s-a transformat intr-o afacere profitabila pentru multi intermediari.

Salvati Copiii considera ca legislatia si procedurile adoptiei inter-state trebuie stabilite unitar la nivelul Uniunii Europene. Totodata credem ca, in lipsa unui sistem eficient de evaluare si monitorizare a fiecarui caz, adoptia internationala nu poate avea loc”, a declarat pentru Hotnews Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al “Salvati Copiii” Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro