Sari direct la conținut

Inflatia anuala a scazut la un nivel record

HotNews.ro

Dupa ce in luna aprilie a acestui an, rata anualizata a inflatiei a scazut pentru prima data din 1990 incoace sub 7%, atingand nivelul de 6,92%, datele prezentate joi de catre Institutul National de Statistica indica o scadere a inflatiei anuale pana la nivelul record de 6,21%.

Pentru acest an tinta de inflatie este de 5%, plus/minus 1%, este asteptata sa scada la 4% in 2007, iar guvernatorul BNR a anuntat miercuri tinta de inflatie pe 2008 la 3,8% plus/minus 1%, precizand ca este un “obiectiv realizabil”.

Potrivit datelor Institutlui National de Statistica, rata lunara a inflatiei a crescut in luna iulie a acestui an cu 0,11% fata de luna precedenta, dar inflatia anuala a atins un minim istoric de 6,21%, depasind recordul inregistrat in luna aprilie cand rata anuala a inflatiei a avut cel mai mic nivel din 1990 pana in prezent.

La cresterea de 0,11% din luna iulie au contribuit marfurile nealimentare cu 0,50% si serviciile cu 0,10 %. Scaderea pe ansamblu a preturilor la marfurile alimentare a influentat rata inflatiei pe total cu -0,49%.

Dupa rezultatul pozitiv inregistrat in luna aprilie, majorarea accizelor pentru produsele din tutun si alcool a determinat o crestere a ratei inflatiei in lunile mai si iunie. Desi in luna iunie rata inflatiei a avut o crestere mai moderata de doar 0,15% fata de 0,6% in luna mai, rata anuala a inflatiei nu a scazut sub pragul de 7% asa cum s-a intamplat in luna aprilie a acestui an.

Tinta de inflatie pentru acest an, stabilita de BNR in consultare cu Guvernul este de 5%, plus/minus 1%, iar prognoza de inflatie este de 6,8%.

La inceputul lunii iulie, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, declara intr-un interviu pentru agentia de presa Bloomberg ca isi mentine aceste estimari.

„Nu am modificat nici prognoza de inflatie, nici tinta de inflatie pentru sfarsitul acestui an. Prognoza de inflatie este mentinuta la nivelul de 6,8 la suta, datorita majorarii accizelor pentru produsele din tutun si alcool, deoarece efectul acesteia nu s-a manifestat in intregime.

Majorarea nu a avut loc la 1 mai, dupa cum era prevazut, ci la mijlocul lunii mai, astfel incat impactul asupra preturilor de consum a fost redus la jumatate. Dar efectele acestor majorari vor continua in iunie si cu o oarecare intensitate si in iulie”, preciza la vremea respectiva Isarescu.

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca rata inflatiei va fi in acest an de 6%, iar presedintele institutiei, Ion Ghizdeanu, a declarat miercuri pentru HotNews.ro ca „nu sunt elemente care sa indice ca inflatia va depasi acest nivel in acest an”.

Tot miercuri, in urma evaluarii noilor proiectii dar si a riscurilor si incertitudinilor privind evolutia pe termen mediu a inflatiei, Consiliul de administratie al BNR a stabilit, in consultare cu Guvernul, tinta de inflatie pentru anul 2008 la nivelul de 3,8 la suta plus/minus 1%. Potrivit oficialilor Bancii Centrale aceasta tinta este un obiectiv realizabil.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro