Sari direct la conținut

A aparut un nou focar de gripa aviara

HotNews.ro

Numarul focarelor de gripa aviara a ajuns sambata, la 124, cu unul mai mult decat ieri.

Vineri seara, a aparut o noua suspiciune in satul Bulbucata, din judetul Giurgiu. Autoritatile au eutanasiat toate pasarile din gospodaria respectiva, in timp ce gospodariile vecine sunt monitorizate.

La intrarea si iesirea din zona respectiva au fost puse covoare pentru dezinfectie.

Grupul de lucru in cazul gripei aviare s-a intrunit sambata, la sediul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, pentu a discuta situatia epidemiologica din tara si stadiul indeplinirii masurilor de prevenire si combatere a gripei aviare.

Pe de alta parte, Uniunea Europeana a suspendat, din nou, exportul de pasari si produse avicole din toata Romania, din cauza izbucnirii noilor focare in luna mai, cand virusul gripei aviare s-a extins foarte repede.

Intre timp, numarul persoanelor cercetate in cazul Codlea creste. 28 de persoane sunt cercetate penal pentru raspandirea virusului in acest val de gripa aviara.

Autoritatile spun ca vor inaspri sanctiunile pentru nerespectarea conditiilor sanitar-veterinare pentru cei care cresc pasari.

Pasarile lasate libere de crescatorii individuali, pe ulita sau in crang, vor putea fi confiscate de autoritati in conditiile in care va intra in vigoare Ordonanta de Urgenta Guvernului nr.11/2006 privind masurile ce se aplica pentru monitorizarea, combaterea si eradicarea gripei aviare pe teritoriul Romaniei.

Potrivit Legii 221/2006 pentru aprobarea OUG nr.11/2006, toate pasarile lasate libere in afara gospodariei se considera ca nu au stapan, se confisca si se eutanasiaza, fara a se acorda despagubiri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro