Sari direct la conținut

Basescu: Sper ca Raportul Tismaneanu sa evalueze riguros perioada comunista

HotNews.ro

Seful statului doreste ca raportul pe care Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste il va elabora sa ofere o imagine „riguroasa si coerenta” a perioadei celor aproximativ 50 de ani de comunism din Romania.

Traian Basescu i-a asigurat joi pe membrii Comisiei de tot sprijinul sau pentru a avea acces la arhivele institutiilor care detin documente necesare in elaborarea raportului final.

Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste s-a constituit ca urmare a intentiei presedintelui Traian Basescu de a condamna regimul comunist din Romania, pe baza unui document riguros si coerent, elaborat de personalitati recunoscute.

Comisia este coordonata de Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland (SUA), autor al unor lucrari esentiale pe tema comunismului romanesc.

Presedintele Basescu a aratat, in cadrul primei intalniri a Comisiei, ca doreste ca aceasta sa elaboreze un raport „riguros si coerent”, care sa ii dea posibilitatea de a condamna in mod oficial perioada celor aproximativ cincizeci de ani de comunism.

Seful statului a subliniat ca va declara raportul Comisiei document oficial al statului roman.

Presedintele Basescu a precizat ca decizia privind termenul limita de elaborare a acestui raport apartine membrilor Comisiei, exprimandu-si, in acelasi timp, dorinta ca materialul final sa reprezinte „o solutie clara, precisa si cat mai rapida”.

Presedintele Traian Basescu i-a asigurat pe membrii Comisiei de tot sprijinul sau pentru a avea acces la arhivele institutiilor care detin documente necesare in elaborarea raportului final: „Nu va ramane segment al vreunei arhive, oricat ar fi ea de secretizata, pe care sa doriti sa o accesati si sa nu puteti sa o faceti”.

In incheiere, Presedintele si-a exprimat convingerea ca aceasta Comisie trebuie sa fie o structura „decenta” in relatiile publice si a subliniat ca este indicat ca nici unul dintre membrii sai sa nu incerce sa atraga capital, ca urmare a activitatii pe care o va desfasura in continuare.

Din componenta Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comunismului mai fac parte: Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, I.P.S.

Nicolae Corneanu, Constantin Ticu Dumitrescu, Radu Filipescu, Virgil Ierunca, Sorin Iliesiu, Gail Klingman, Monica Lovinescu, Nicolae Manolescu, Marius Oprea, Horia-Roman Patapievici, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Cristian Vasile, Alexandru Zub.

Comisia va examina principalele institutii care au facut posibila impunerea si perpetuarea dictaturii comuniste, metodele care au permis abuzurile, crimele si faradelegile dictaturii, incalcarile flagrante ale drepturilor omului si rolul unor personalitati politice in mentinerea si functionarea sistemului totalitar comunist in Romania.

Comisia va releva semnificatia actiunilor de rezistenta, opozitie si disidenta, in raport cu sistemul comunist, iar raportul sinteza va examina legatura dintre ideologia si practicile comunismului in Romania.

Comisia va elabora un raport sintetic, la sfarsitul lunii octombrie, care va examina legatura dintre ideologia si practicile comunismului in Romania si care va fi inmanat presedintelui Traian Basescu, urmand ca, pe baza acceptarii sale de catre seful statului, sa devina document oficial al statului roman.

Raportul va avea aproximativ 100 de pagini si un numar de anexe si va fi un document larg accesibil.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro