Sari direct la conținut

Vedetele au castigat dreptul de a-si negocia drepturile de autor

HotNews.ro

Comisia de cultura a Camerei Deputatilor a dat castig de cauza artistilor, prin votarea amendamentului conform caruia negocierea dreptului de autor se face la libera alegere, fara un prag minimal al sumei solicitate impus prin lege.

Membrii comisiei au dezbatut modalitatea in care artistii pot sa-si negocieze contractele. Deputatul PIN, Lavinia Sandru, a depus un amendament prin care se limita dreptul de negociere prin introducerea unui prag procentual.

In amendamentul propus, care ciuntea drepturile oamenilor de cultura se specifica sintagama prag european. Sandru a motivat amendamentul depus prin faptul ca in cadrul negocierilor una din parti, mai exact televiziunile, radiourile, casele de inregistare s-ar putea afla pe o pozitie dezavantajoasa care nu permite negocieri corecte si echilibrate pentru ambele parti.

„Fara niste norme exacte, fara o legea care sa creeze un cadru simplu, aceste organisme se afla pe o pozitie dominanta si nu putem vorbi despre niste negocieri de pe pozitii echilibrate.”

In schimb deputata Mona Musca a fost de partea artistilor.”Nu putem sa punem o medie europeana. In plus Uniunea Europeana a spus ca Romania si-a facut temele la drepturile de autor, deci nu este cazul sa punem un prag”, a explicat fostul ministru al culturii.

Si presedintele Comisiei de Cultura, Raluca Turcan a sustinut ca artistii sa-si poata negocia drepturile de autor la sumele pe care le doresc. „Sa nu incercam sa-i dezavantajam, vorbim de creatorii de valoare, de cultura si nu de bani. E dreptul acestora de a-si

negocia drepturile”.

In final, membrii comisiei au optat pentru respingerea amendamentului deputatului PIN, inlocuind sintagma „prag european” cu „practica europeana”, fapt care le permite artistilor sa-si negocieze la libera alegere contractele. Respingerea amendamentului a fost primita cu aplauze de catre artistii prezenti la sedinta comisiei.

Lavinia Sandru a declarat insa ca isi va sustine amendamentul in plenul Camerei si ca nu va renunta la propunerile facute de ea.

Presedintele ARCA, Ovidiu Miculescu a declarat dupa vot ca hotararea comisiei este dezavantajoasa pentru cei care au nevoie de serviciile artistilor si ale oamenilor de cultura.

„Sper ca si cultura romaneasca care si asa este intr-o situatie deplorabila va fi protejata macar prin acest act normativ si sper ca in plenul Camerei sa fie votat sub aceasta forma”, a declarat un membru al formatiei HI-Q.

Un alt punct de vedere a fost legat de infiintarea unui organsim de control care sa verifice in ce conditii ajung banii la artisti. Deputatul PSD Mihai Malaimare a propus infiintare unui astfel de for.

„Daca am avea certitunea ca banii ajung la artisti si am indoieli clar ca aceste organisme de distribuire o fac. Stim ca exista liste cu radiouri si televiziuni care nu platesc. Aceasta este adevarat problema a oamenilor de valoare de aceea ar fi bine sa existe un organism de control care sa verifice.”

Propunerea urmeaza sa fie dezbatuta la viitoarea sedinta a Comisiei de Cultura.

Conducerile societatilor de radio si televiziune au adresat, luni, Comisiei de Cultura a Camerei Deputatilor o scrisoare deschisa prin care isi aratau „ingrijorarea fata de perspectiva de a avea, in Romania, cele mai mari obligatii de plata pentru drepturi de autor din Europa”.

„Respectam valorile creatiei, ale proprietatii intelectuale, precum si recunoasterea lor sociala prin legislatia dreptului de autor. Dorim sa contribuim la promovarea acestor valori prin programele pe care le punem la dispozitia publicului, respectand totodata obligatiile care ne revin sub raport financiar.

Dar dorim ca aceste obligatii sa fie generate de o regula europeana, de echitate, de proportionalitate, de motivatii transparente, si nu de arbitrar”, se mentiona in scrisoarea deschisa.

Scrisoarea sustinea amendamentele formulate de o parte dintre deputatii din Comisia de Cultura in procesul elaborarii legii de aprobare a Ordonantei, care reinstaureaza in corpul legii cele doua principii europene, introducand media procentuala europeana ca reper al negocierilor dintre reprezentantii titularilor de drepturi si utilizatori, si reconstituind in termeni precisi regula ponderarii in raport cu gradul de utilizare, in cadrul modelului de calcul al remuneratiilor.

Ordonanta 123, privind modificarea legii dreptului de autor si conexe, a fost initiata de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor in mai 2005. Dupa ce a suferit mai multe modificari, fiind initial respinsa de Guvern, aceasta a fost reluata dupa venirea lui Adrian Iorgulescu la conducerea Ministerului Culturii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro