Sari direct la conținut

Din 2007 fonduri UE pentru tot ce-ti trece prin cap

EurActiv.ro

Fondurile Structurale si de Coeziune vor aduce cateva miliarde de euro anual in tara noastra dupa 1 ianuarie 2007, dar si numeroase riscuri si dificultati pentru mediul privat si institutiile publice.

Domeniile si activitatile finantate prin Fonduri Structurale variaza de la investitii in productie pana la servicii sociale. Teoretic, oricine poate gasi un program care sa „i se potriveasca”.

Conditii: proiecte bine realizate si detinerea banilor pentru cofinantare – explica Razvan Cotovelea, „parintele” din Romania al unor asemenea fonduri.

Programele europene care incep in 2007 prezinta diferente esentiale fata de programele de preaderare. Proiectul se poate „intoarce impotriva ta”, daca cheltuielile nu sunt eligibile si nu e finalizat la timp. Mediul privat va fi prezent in toate proiectele.

„Noile State Membre UE au avut probleme la implementarea programelor post-aderare” – spune Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar, din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), explica mecanismul derularii programelor de post-aderare in Romania.

Sunt finantate domenii variate

Domeniile si activitatile finantate prin Fonduri Structurale variaza de la investitii in productie pana la servicii sociale. Teoretic, oricine poate gasi un program care sa „i se potriveasca”. Conditii: proiecte bine realizate si detinerea banilor pentru cofinantare.

EurActiv.ro: Spre ce activitati, domenii, trebuie sa se indrepte doritorii de finantari, daca vor sa primeasca bani?

Razvan Cotovelea: Este o abordare gresita. Orice proiect isi va gasi un porgram pentru a obtine finantare. Un potential beneficiar trebuie sa identifice de ce are nevoie pentru a-si dezvolta compania, asta inainte sa se lanseze programele.

Anul acesta toti cei care sunt implicati intr-o activitate privata, IMM, trebuie sa-si stabileasca prioritatile de dezvoltare pentru 2007 si, in principal, cea pentru care se va solicita finantare.

EurActiv.ro: De ce trebuie stabilita o anumita prioritate?

Razvan Cotovelea: Vor fi extrem de multe oportunitati pentru toate firmele si toate domeniile. Atat de multe, si totusi va fi imposibil sa se deruleze 3-4 proiecte in paralel. Asta din cauza complexitatii lor si contributiei private necesare, de minim 20-30%.

EurActiv.ro: Exemple de domenii?

Razvan Cotovelea: Dezvoltarea de afaceri, dezvoltarea IMM, sprijin pentru start-up, dezvoltarea tehnicilor de management si marketing. Un aspect important ce nu s-a regasit intr-un mod accentuat, prin programul Phare: investitii in infrastructura de productie.

Apoi, se va finanta dezvoltarea resurselor umane: formare profesionala, pregatirea si reorientarea somerilor, incluziunea sociala, sprijin pentru pregatire profesionala. Nu in ultimul rand, protectia mediului, proiecte in turism si dezvoltarea serviciilor.

EurActiv.ro: Daca vor intampina dificultati majore la derularea proiectelor?

Razvan Cotovelea: Este recomandabil sa colaboreze cu organizatiile specializate in managementul proiectelor. Aceasta cheltuiala este, atentie! eligibila, intr-un procent de 7-10%. In Romania, deocamdata, exista putine astfel de companii…

EurActiv.ro: Restrictii?

Razvan Cotovelea: In limitele stabilite de legislatie. Spre exemplu, daca un beneficiar doreste sa infiinteze un spital privat, este important statutul sau, for-profit sau non-profit si trebuie studiat ce prevede legislatia.

EurActiv.ro: Care sunt pasii de urmat, de acum pana la accesarea fondurilor?

Razvan Cotovelea: Dupa ce sunt definitivate Programele Operationale, ministerele au obligatia sa prezinte Comisiei Europene si MFP „programul complement”, unde primele vor fi detaliate. Apoi, se va elabora ghidul solicitantului, asemanator celor din programele Phare.

Aici se vor descrie cerintele, cum trebuie sa se pregateasca, ce documente sunt necesare.

Articolul complet in EurActiv.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro