Sari direct la conținut

Un Parlament de cersetori

HotNews.ro

In ciuda lui Traian Basescu, parlamentarii nu au renuntat la pensiile de 36 de milioane si ajutorul de somaj, scrie Adevarul. Dupa Alianta puscariabililor care a trantit ordonanta DNA, Alianta profitorilor a votat cu toate mainile pensiile si privilegiile parlamentare, scrie Gandul. Veteranii PSD vor trai bine, scrie Cotidianul. Au folosit sporurile minerilor ca argument pentru pensiile lor de lux, scrie Romania Libera.

In ciuda lui Traian Basescu,

Parlamentarii nu au renuntat la pensiile de 36 de milioane si ajutorul de somaj

de Bogdan COSTACHE (Adevarul)

Liberalii si democratii au mimat, ieri, ca se supun cerintelor presedintelui Traian Basescu privind eliminarea privilegiilor substantiale din Statutul senatorilor si deputatilor.

Plenul celor doua Camere a adoptat, inclusiv cu sprijinul unor parlamentari PNL si PD, proiectul care le acorda alesilor pensii de 36 de milioane si trei salarii compensatorii pentru cei care isi pierd fotoliul de parlamentar si raman someri.

Articol integral in Adevarul.

Alianta profitorilor a votat cu toate mainile pensiile si privilegiile parlamentare

de Raluca DUMITRIU, Mihai SOMFELEAN (Gandul)

Un parlamentar care detine cel putin trei mandate, va beneficia de o pensie de 80% din indemnizatia bruta. In prezent, aceasta se ridica la valoarea de 45 milioane lei (vechi), cuantumul fiind stipulat in Legea privind Statutul magistratilor.

De asemenea, cei care au avut doua mandate, vor avea o pensie egala cu 60 de procente din indemnizatia bruta, iar cei cu un singur mandat, cu 40 de procente. Pentru aceasta, alesii trebuie sa respecte stagiul de cotizare si varsta de pensionare prevazute in Legea privind sistemul public de pensii.

In ceea ce priveste indemnizatia tranzitorie, senatorii si deputatii au modificat doar perioada in care ea este primita de parlamentari dupa incetarea mandatului: de la sase, la trei luni.

Pe langa renuntarea la pasapoartele diplomatice pentru sotii si copii, ei nu si-au mai votat nici pastrarea legitimatiilor si insemnelor, dupa terminarea mandatului.

Articol integral in Gandul.

Veteranii PSD vor trai bine

de Lucian Gheorghiu (Cotidianul)

Cei mai multi parlamentari cu trei mandate care vor primi pensii de lux se gasesc la PSD. Senatul a votat ieri forma revizuita a statutului parlamentarilor. Alesii nu au renuntat la pensiile speciale.

Senatorii si deputatii care au avut cel putin trei mandate vor primi pensie de magistrati. In topul fericirii se afla PSD, cu 23 de deputati si 13 senatori, urmat de UDMR, cu 11 deputati si sapte senatori. PD numara sapte deputati cu trei mandate si 4 senatori. PNL a trimis de trei ori in Parlament sase deputati si trei senatori.

Si la Partidul Conservator vor fi trei pensionari de lux – doi deputati si un senator.

Articol integral in Cotidianul

Un Parlament de cersetori!

de Andreea Nicolae (Romania Libera)

Pentru a se justifica, alesii au recurs la cele mai nastrusnice argumente. De la invocarea exemplelor unor tari europene la discursuri de genul „vom ajunge un parlament de cersetori”! „Nu discutam de privilegii, discutam de locul Parlamentului in arhitectura democratica a tarii.

Vreti un Parlament slab, manipulat de la Cotroceni?”, a tunat si fulgerat de la tribuna deputatul Anghel Stanciu, fost peremist, „transformat” in independent. „Sa ne pastram demnitatea si verticalitatea solutiilor pe care le propunem pentru a nu ajunge un Parlament de cersetori”, a spus si deputatul PRM Lucian Bolcas.

Acesta a mers pana intr-acolo incat a invocat si platile primite de mineri si a declarat: „Oamenii acestia (senatorii si deputatii – n.r.) trebuie sa aiba o protectie sociala minima pentru ca inainte sa fie parlamentari sunt oameni”.

Articol integral in Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro