Sari direct la conținut

SRI la raport

HotNews.ro

In raportul de activitate al Serviciului Roman de Informatii pe anul 2004, dat publicitatii vineri, se arata ca SRI si-a intensificat activitatea in ce priveste masurile de protectie a securitatii nationale. Totodata, SRI a sporit actiunile de combatere a actiunilor cu potential de risc pentru comunitatea euro-atlantica.

In ce priveste proportia informatiilor obtinute in anul 2004, SRI arata ca peste 56 la suta dintre acestea s-au referit la vulnerabilitati si riscuri pe dimensiunea interna a securitatii nationale (fata de 53%, in 2003), dintre care apararea valorilor constitutionale – 38%; securitate economica – 39%; riscuri in plan social – 23%.

Anul 2004 a marcat o crestere consistenta a ponderii informatiilor referitoare la riscuri si amenintari la adresa valorilor constitutionale, pe fondul intensificarii demersurilor Serviciului destinate sustinerii actiunilor de combatere a fenomenului coruptiei, se mai arata in raport

In ce priveste riscurile si amenintarile la adresa spatiului euro-atlantic, informatiile din acest sector au insemnat 44 la suta din informatiile SRI si s-au referit la contraspionaj, sustinerea intereselor de politica externa – 45%; identificarea si evaluarea amenintarilor teroriste – circa 28%; evaluarea si gestionarea altor amenintari transfrontaliere – 27%.

Pe de alta parte, SRI a desfasurat 2.124 de misiuni de patrulare la obiectivele potential vizate de actiuni teroriste (cu aproximativ 16,4% mai multe, comparativ cu 2003); 2.373 misiuni destinate constituirii dispozitivelor de rezerva, necesare pentru sustinerea unor eventuale interventii antiteroriste la obiective a caror protectie revine Brigazii Antiteroriste (de aproape doua ori mai multe fata de anul precedent).

Nu in ultimul rind au fost efectuate 1.110 misiuni de gardare si protectie antiterorista a unor demnitari romani si straini (in crestere cu peste 10,3% fata de 2003);

SRI a primit si 312 cereri de avizare a unor persoane care au solicitat acces la informatii clasificate nationale si NATO. Dintre acestea, 171 au fost remise emitentilor in vederea reevaluarii, deoarece nu prezentau garantia ca indeplinesc cerintele obligatorii prevazute de Standardele nationale in vigoare.

SRI a elaborat si 4.947 documente integrate, in baza carora au fost puse la dispozitia factorilor de decizie 12.528 de informari.

Pe domenii de realizare a securitatii nationale, structura informarii se prezinta astfel: Vulnerabilitati si riscuri pe dimensiunea interna a securitatii nationale – 66%, din care: apararea valorilor si mecanismelor constitutionale – 26%; securitate economica – 58%; riscuri in plan social – 16%;

Riscurile si amenintari la adresa spatiului euro-atlantic. Protejarea si promovarea intereselor de securitate ale Romaniei – 34%, din care:

contraspionaj, protejarea si promovarea intereselor Romaniei in context euro-atlantic – 83%; amenintari transfrontaliere – 6%; amenintari de natura terorista – 21%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro