Sari direct la conținut

Razboiul pompelor

Romania Libera

In timp ce Banatul zace sub ape, la Bucuresti a inceput razboiul pompelor. Directorul general de la „Aversa” spune ca a oferit inca de acum doua saptamani 15 pompe de mare capacitate pentru a veni in ajutorul zonelor calamitate. Oferta era cu titlu gratuit si a fost trimisa in 29 aprilie la Timisoara, iar pe 3 mai la Secretariatul General al Guvernului.

Ministrul Mediului zice ca nu stie de oferta. Probabil s-a ratacit la vreun coleg sau subaltern din Guvern. Alte surse guvernamentale isi aduc aminte, totusi, de oferta, dar n-au luat-o in seama deoarece au crezut ca e „comerciala”, nu gratuita. Intre timp, din partea guvernului ungar au sosit in Timis motopompe uriase.

E un gest umanitar, insa nimeni din partea romana nu are idee despre costurile inerente utilizarii lor, spre exemplu cele cu cazarea zecilor de specialisti. E posibil sa fie mult mai mari decat costurile presupuse de oferta „Aversei”. Sau nu. Ceata totala.

Dupa ce au venit ungurii cu pompele lor, directorul general de la „Aversa” spune ca o mare parte din agregate sunt facute chiar la intreprinderea sa. Cat despre capacitate, acelasi director afirma ca oferise banatenilor pompe de zece ori mai puternice ca ale ungurilor. De la Guvern, Sulfina Barbu zice invers: ale ungurilor sunt de zece ori mai puternice decat cele bucurestene.

Probabil, sunt altele decat alea importate de la „Aversa”. Sau nu. Ori directorul e mincinos, ori Sulfina e aeriana.

S-a facut referire si la rapiditatea interventiei ungurilor. Directorul de la „Aversa” sustine ca specialistii sai puteau instala agregatele in doua-trei zile. El este contrazis de un inalt specialist in ape, premierul Tariceanu, care, dupa ce a vazut cateva poze cu pompele, a ajuns la concluzia ca instalarea lor putea dura chiar luni intregi. Sau nu.

Tot taraboiul a izbucnit dupa ce o alta controversa incinsese spiritele. Cea legata de uriasele sume de la buget, aproximativ 1500 de miliarde de lei, cheltuite pentru prevenirea inundatiilor. Intamplator, o buna parte din bani a ajuns la o firma dirijata chiar de sotia fostului ministru pesedist al Apelor. Cum au ajuns miliardele acolo ramane de elucidat.

Ce s-a facut in mod concret cu uriasele fonduri ramane din nou in sarcina autoritatilor sa ne lamureasca. Deocamdata Banatul e sub ape si va ramane inundat Dumnezeu stie cat timp de-acum incolo. Cat despre imensele pagube, acestea inca nu pot fi evaluate.

Nu doar vestul tarii e calamitat, ci si numeroase alte regiuni, unde oamenii si-au pierdut agoniseala de-o viata, culturile au fost compromise, podurile au fost distruse.

Si pentru ca tot veni vorba de specialisti in Ape, nu putem trece peste interventia primului hidrotehnician al tarii, domnul Ion Iliescu, care a sarit imediat in apararea apropiatului sau pentru a ne explica in ce fel s-a produs calamitatea. In loc sa ne explice unde s-a gresit, ori s-a furat, de s-a produs nenorocirea. Poate ne vor explica specialistii maghiari sau sarbi.

Cele de mai sus nu reprezinta sinopsisul unui film prost cu prosti, ci o realitate crunta din Romania anului 2005. Specialisti urechisti, autoritati confuze, politicieni verosi au produs tarii pagube de mii de miliarde de lei.

Inainte de a mai scoate vreun cuvant, expertul Calin, altminteri prim-ministru, sau specialista Sulfina, si dansa ministru (de nea Nelu nu mai vorbim, pentru ca dumnealui nu mai e la putere nici macar in propriul partid), ar face mai bine sa demareze anchete serioase pentru a ne lamuri ce s-a facut cu banii si ce trebuie sa se faca pentru ca asemenea nenorociri sa nu se mai intample.

Iar vinovatii sa fie trasi la raspundere. Pentru ca aici deja avem de-a face cu infractiuni de o gravitate extrema, de la jaf, ucidere din culpa si pana la atentat la siguranta nationala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro