Sari direct la conținut

Pavalache – sase ani de inchisoare, din zece cat cerea PNA

Realitatea Romaneasca

Fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, acuzat de coruptie, a fost condamnat la sase ani de inchisoare, joi, printr-o sentinta definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorii admitand astfel, recursul in care PNA a cerut majorarea pedepsei.

Procurorii PNA solicitasera si la Tribunal, si la Curtea de Apel, si in ultima instanta si la Curtea Suprema o pedeapsa exemplara pentru Fanel Pavalache, respectiv 10 ani de inchisoare, considerand ca infractiunea comisa de acesta este una deosebit de grava, mai ales prin consecintele pe care le-ar fi putut avea si prin pozitia de consilier al Secretariatului General al Guvernului pe care o avea

autorul faptei.

Magistratii Curtii Supreme au adaugat doi ani de inchisoare la sentinta initiala, formulata la finele lui aprilie de Tribunalul Bucuresti, au mentinut incadrarea faptei la „luare de mita” si au respins recursul formulat de Pavalache.

In minuta sentintei pronuntate ieri, judecatorii confirma faptul ca suma de 20.000 de dolari, care a reprezentat „corpul delict” in momentul consumarii flagrantului care a dus la arestarea preventiva a lui Fanel Pavalache, a fost integral restituita de procuroii PNA denuntatorului Ion Popescu, fost presedinte al BIR.

Dosar de referinta pentru PNA

Cazul fostului consilier al Secretariatului General al Guvernului Fanel Pavalache este primul dosar mare al PNA. Pavalache a fost arestat la 25 noiembrie 2002, fiind tinut in toata perioada urmaririi penale si a judecarii cauzei in stare de arest preventiv.

Aici se cuvine precizat ca Pavalache a executat deja ceva mai mult de doi ani din pedeapsa, in stare de arest preventiv, astfel ca peste inca un an va putea pune problema eliberarii conditionate.

Alaturi de numele consilierului au fost vehiculate si cele ale judecatoarelor sindice din cadrul Tribunalului Bucuresti Maria Navala si Cristina Negru. Acestea din urma au fost, intre timp, date afara din magistratura chiar daca pe numele lor nu a existat nici o acuzatie penala.

Pavalache a fost acuzat si in final condamnat pentru luare de mita pentru ca a pretins patru milioane de dolari, suma in schimbul careia, prin relatiile sale, urma sa intervina pe langa persoane influente din justitie pentru stoparea procedurii de lichidare a Bancii Internationale a Religiilor (BIR), pentru inlocuirea lichidatorului judiciar (societatea Reconversie si Valorificare Active SA

Bucuresti) si, in final, pentru scoaterea din faliment a bancii. Sentinta de ieri a Curtii este definitiva.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro