Sari direct la conținut

Romania Libera – Au sosit acasa

Romania Libera

Ovidiu Eduard Ohanesian – de la „Romania libera” -, Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci – de la „Prima TV” – s-au intors acasa, la familiile lor, alaturi de prietenii dragi si colegii de serviciu. Dupa 55 de zile de infern, de cosmaruri traite in Irak, cei trei au revenit pe pamant romanesc.

Un avion militar de tip „Hercules” a aterizat la Baza Militara 90, de langa Aeroportul International „Henri Coanda”, aducand ziaristii recuperati de autoritatile romane. Doar un scurt incident fara urmari neplacute: pneul stanga spate al giganticei aeronave a explodat la impactul cu pista.

Sute de ziaristi romani si straini, membrii familiilor, colegii de la „Romania libera” si „Prima TV”, numerosi simpatizanti i-au intampinat cu strigate de bucurie, cu aplauze si chiar lacrimi in ochi pe cei intorsi teferi acasa. Presedintele Basescu a venit, de asemenea, sa-i imbratiseze pe ziaristi. Totul a durat doar cateva minute.

Cei trei ziaristi au plecat la o baza de recuperare medicala si psihologica, dupa care se vor reintoarce la familii, apoi la serviciu, cat de curand. Clipele de neliniste au luat sfarsit, cosmarul s-a terminat.

Strigate de bucurie, imbratisari si salutul presedintelui

Ieri, Ovidiu Eduard Ohanesian (de la „Romania libera”), Marie Jeanne Ion si Sorin Dumitru Miscoci (de la „Prima TV”) s-au intors intregi acasa, pe pamant romanesc. Baza Militara Aeriana 90, de langa Aeroportul International „Henri Coanda” Bucuresti, a fost locul de aterizare a uriasului avion militar care i-a transportat pe jurnalistii romani din Irak, dupa 55 de zile de captivitate.

Ziaristii, membrii familiilor, personalul aeroportului, presedintele Traian Basescu, dar si numerosi simpatizanti au fost cei care i-au intampinat in strigate de bucurie si aplauze pe ziaristi. Au urmat clipe de bucurie, emotie, strigate, aplauze – toate pentru cei intorsi acasa aproape pe neasteptate.

Membrii familiilor si apoi presedintele Basescu au fost singurii care au avut privilegiul sa schimbe primele impresii cu cei trei si sa se imbratiseze. La final, jurnalistii au plecat, sub protectia fortelor de ordine, catre o baza de recuperare medicala.

„Hercules” a aterizat cu pneul spart

Jurnalistii romani si straini de la agentii de presa, ziare, posturi de radio si televiziune au inceput sa soseasca la locul anuntat de aterizare a avionului inca din jurul orei 13. Avionul decolase din Bagdad dimineata, la ora 9.15. De-a lungul pistei au fost instalate care de reportaj, postamente pentru camerele de luat vederi si pentru aparatele de fotografiat.

In circa o ora, pe pista aeroportului, pe o distanta de aproximativ 50 de metri, s-au strans peste 200 de ziaristi, la care s-au adaugat membrii familiilor celor trei, precum si cateva zeci de simpatizanti. Colegii de la „Romania libera” si „Prima TV” asteptau cu nerabdare aterizarea avionului. Pe un banner urias, o urare de bun venit si un mesaj de simpatie.

Avionul militar „Hercules” apartinand Fortelor Aeriene Romane a aterizat la Baza Militara 90 in jurul orei 14.50, cu o intarziere de doar cateva minute.

Un mic incident, fara urmari semnalate: probabil in urma aterizarii dure, unul dintre pneurile giganticului aparat de zbor militar a explodat.

Avionul, cu unul din pneurile din spate-stanga gata-gata sa se desprinda, dupa ce mai multe bucati s-au dezintegrat din cauza vitezei si greutatii foarte mari, a rulat incet pe pista de beton cu motoarele turate si a virat rapid stanga in dreptul hangarelor metalice de la capatul pistei.

Curentii de aer provocati de elicele motoarelor avionului nu au mai impiedicat pe nimeni sa priveasca fix spre hublourile avionului, in speranta de a distinge vreun chip. Toti cei prezenti au inceput sa strige si sa aplaude de bucurie, iar unii chiar sa planga sub impulsul emotiilor. Numele celor trei au inceput sa fie strigate, pe rand, de zeci de voci.

Multa emotie, dar si multa bucurie impartasita de toti cei prezenti.

Cursa spre cala avionului

Avionul, cu o parte din motoare inca in functiune, s-a oprit. Din partea dreapta, langa cabina, se deschide o trapa prin intermediul careia patrund in avion mai multe persoane civile si militare, pentru controlul de rutina obligatoriu, efectuat de autoritatile vamale, aeronautice si militare. Langa avion, forte antitero cu ochii-n patru.

In jurul orei 15 incepe sa fie coborata imensa platforma metalica de acces din coada avionului. Cateva zeci de secunde de liniste care par o eternitate. Intr-o cursa nebuneasca, cu lacrimi in ochi, zambind, strangand buchete de flori in maini, familiile ajung in cateva clipe langa aeronava. Din avion, se zaresc mai multe chipuri. Prima oara capetele, apoi corpurile intregi.

Primii coboara Marie-Jeanne Ion si Sorin Dumitru Miscoci. Apoi, si Ovidiu Eduard Ohanesian. Vizibil slabiti, dar cu zambete pe chipuri, cei trei jurnalisti se imbratiseaza cu familiile lor. Din avion mai coboara personalul, trupele care s-au ocupat de transportul in siguranta al ziaristilor si alte persoane. Toti par marcati de eveniment, emotia fiind evidenta.

Salutul presedintelui

Urmeaza urarile de bun venit adresate celor trei jurnalisti scapati din infernul irakian de catre presedintele Traian Basescu si membrii echipei prezidentiale relativ numeroase (consilieri, cadre SPP etc.). Imbratisari, flori, salturi de bucurie. Ziaristii de pe marginea pistei, colegii celor trei incep sa le strige numele, sa aplaude, sa-i incurajeze, sa le transmita bun sosit.

Traian Basescu, flancat de jurnalistii intorsi acasa, ridica mainile impreunate in aer, salutand si zambind spre toti cei sositi sa-i intampine. Marie-Jeanne Ion striga si sare in sus de bucurie. La fel, si Ovidiu Ohanesian isi cauta din priviri colegii si prietenii. Distanta mare dintre cordonul de securitate si avion face imposibila schimbarea unor mesaje. Totul nu a durat decat cateva minute.

Multa agitatie si click-uri de aparate de fotografiat. Traian Basescu si echipa se retrag, la fel si familiile carora nu le vine sa se desprinda de cei abia intorsi.

Jurnalistii intra intr-un hangar cu bagajele in mana si, din mers, continua sa salute si sa discute cu cei din jur.

Un scurt stagiu de recuperare medicala

Ziaristii veniti sa relateze evenimentul, precum si celelalte persoane din preajma aeroportului roiesc in stanga si in dreapta, incercand sa vada cat mai multe din cele care se petrec in jur.

Presedintele Traian Basescu refuza sa acorde interviuri sau sa dea declaratii presei, salutandu-i pe toti, din mers, cu: „Sa traiti bine!”.

Familiile se retrag spre capatul aleii de acces, unde incep sa acorde interviuri pentru ziare si posturile de televiziune si radio. Parintii, ceilalti membri ai familiilor jurnalistilor Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, dupa ce l-au salutat pe presedintele Basescu, povestesc despre scurtele discutii avute cu cei dragi.

Toti relateaza ca jurnalistii sunt slabiti, obositi, probabil, dupa lungi nopti de nesomn sau cosmar. Familiile sunt multumite insa ca cei dragi s-au intors acasa intregi, aparent sanatosi, dupa 55 de zile de teroare petrecute in Irak.

Se aduc multumiri autoritatilor, presedintelui Basescu, serviciilor secrete si comunitatii arabe, care au contribuit la rezolvarea cu succes a acestei operatiuni extrem de complicate si dificile.

Jurnalistii reveniti pe pamant romanesc vor trebui, conform procedurilor standard in astfel de situatii, sa urmeze pentru inceput o scurta procedura necesara (doua-trei zile, dupa afirmatiile parintilor) de refacere medicala si psihologica, sub supravegherea stricta a unor cadre medicale de specialitate.

Dupa recuperare, cei trei se vor putea intoarce in siguranta, in primul rand la familii, la cei dragi, apoi la locurile de munca, la redactiile unde-si desfasoara activitatile jurnalistice.

Doua microbuze apartinand Brigazii Antiterorism, in care s-au suit cei trei jurnalisti intorsi din Irak, au demarat in tromba spre iesirea aeroportului.

Dupa relatari de la fata locului, dupa transmisii in direct si diverse inregistrari, ultimii jurnalisti veniti sa relateze evenimentul parasesc aeroportul la ora 16. O coloana de zeci de masini iese pe DN 1, intorcand apoi spre sensul de mers in oras, catre redactii. Cosmarul s-a terminat, nelinistea a disparut, lucrurile se vor clarifica in curand.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro