Sari direct la conținut

Van Gogh a fost impuscat accidental, nu s-a sinucis – autorii unei biografii

HotNews.ro
Celalalt autoportret al lui Vincent Van Gogh, Foto: Agerpres/AP
Celalalt autoportret al lui Vincent Van Gogh, Foto: Agerpres/AP

Artistul Vincent Van Gogh nu s-a sinucis, contrar a ceea ce se crede in mod curent, ci a fost ucis de doi tineri care l-au impuscat accidental, cu o arma care nu functiona bine, sustin autorii unei noi biografii – „Van Gogh: The Life”, potrivit BBC.

Van Gogh a murit la Auvers-sur-Oise, Franta, in 1890, la varsta de 37 de ani.

Steven Naifeh si Gregory White Smith au ajuns la aceasta concluzie dupa 10 ani de cercetare, in care au consultat peste 20 de translatori si cercetatori.

Ei spun ca mii de scrisori care nu fusesera traduse, scrise de artistul olandez, se numara printre cele 28.000 de note din baza de date.

Van Gogh locuia la hanul Auberge Ravoux, de unde pleca in plimbari in lanurile de grau, pentru a picta. S-a crezut mult timp ca s-a impuscat intr-un astfel de camp, apoi s-a intors in camera sa unde a murit.

Insa Naifeh a afirmat ca „este foarte clar pentru noi ca nu s-a dus in camp cu intentia de a se sinucide. „Versiunea acceptata asupra a ceea ce s-a intamplat in Auvers, in randul celor care il cunosteau, era ca a fost impuscat accidental de doi baieti si a decis sa ii protejeze”.

Autorul sustine ca celebrul istoric al artei John Rewald a documentat aceasta versiune a evenimentelor cand a vizitat Auvers in anii 1930 si alte detalii au fost gasite care i-au confirmat teoria.

Unul dintre aceste detalii este faptul ca glontul a patruns in abdomenul lui Van Gogh in unghi oblic, nu drept, asa cum este obisnuit la un suicid.

„Acesti doi tineri, dintre care unul purta un costum de cowboy si avea o arma care nu functiona si cu care se juca de-a cowboy-ul, obisnuiau sa mearga sa bea cu Vincent la acea ora din zi”, spune autorul, care precizeaza ca este greu de crezut ca cel care a tras chiar a vrut sa il raneasca pe artist.

Celalalt autor, Gregory White Smith, afirma ca Van Gogh „nu cauta in mod activ moartea insa, cand s-a intamplat, sau a devenit o posibilitate, nu i s-a impotrivit”.

Potrivit lui, acceptarea mortii din partea lui Van Gogh a fost „un act de iubire pentru fratele sau, pentru care era o povara”. Theo Van Gogh era cel care il intretinea pe artist, care la acea vreme nu reusea sa vanda tablouri.

Ce mai sustine noua biografie:

– Familia sa a incercat sa il interneze intr-un azil pentru boli mintale cu mult inainte ca el sa o faca voluntar;

– Vincent se certa atat de tare cu tatal sau, preot, incat familia l-a acuzat ca l-a ucis;

– Problema lui Van Gogh, considerata un amestec de manie si depresie, era un rezultat al unei forme de epilepsie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro