Sari direct la conținut

Reteta unui critic de succes: Nu refuza toate invitatiile la televizor

HotNews.ro

Mihai Fulger publica, pe blogul sau, un interviu cu Alex. Leo Serban, desemnat, recent, intr-un sondaj realizat de Cinemagia, „criticul de film preferat” al cinefililor romani.

In urma unui sondaj initiat de Cinemagia, ai fost recent desemnat „criticul de film preferat” al cinefililor romani, cumuland aproape un sfert din voturile exprimate pe site. Care este reteta succesului pentru un critic de film roman?

O, Doamne, cum suna: „reteta succesului”… Sa fim seriosi: doar noi – si un grupuscul de fani, dupa posibilitati – ne bagam in seama! Cineastii nu ne strang mana decat atunci cand ii laudam.

Sondajul de pe Cinemagia are o valoare relativa: daca, pe langa cinefilii puri & duri, ar fi fost intrebati si oamenii de pe strada nu „ce critic de film prefera”, ci de care critic de film au auzit, sunt convins ca Irina Margareta Nistor ar fi castigat detasat. Iar asta dintr-un motiv foarte simplu: apare foarte des pe sticla. Prezenta ei – in sondaj – nu m-a surprins (sunt dintre cei care considera ca un critic nu este doar cel care „scarta-scarta” pe hartie, ci oricine are o cultura cinematografica si vorbeste despre filme pe orice suport media), dar – in acest caz – m-as fi asteptat sa o gasesc si pe Ada Roseti, de pilda! Apoi, daca este explicabil de ce lipseste din sondaj Eugenia Voda (care nu mai scrie despre filme decat de la Cannes), n-am inteles de ce n-au fost incluse cateva nume relativ „noi”, cu o experienta, deja, indelungata si verificata – cum ar fi Alexandra Olivotto sau Angelo Mitchievici. in fine, am fost intristat sa constat ca nume de autoritate in interiorul breslei (Cristina Corciovescu, Magda Mihailescu sau Valerian Sava) au iesit pe ultimele pozitii – probabil, din acelasi motiv mentionat mai sus (faptul ca nu apar pe sticla)… Asta arata – cum spuneam – ca totul e relativ.

Desigur, sunt flatat ca am iesit pe acea „prima pozitie” (uau!) si le multumesc tuturor celor care m-au votat, dar vad in acest lucru mai curand un fel de compromis intre ideea „traditionala” despre un critic (= cel care scrie cronici si carti) si aceea „postmoderna”, in care nu mai conteaza ce esti: apari la televizor, deci existi. Sunt, asadar, o strutocamila: scriu cronici (si carti), dar apar (numai eu stiu cu cata parcimonie!) si pe sticla. Asadar, „reteta” ar putea fi asta: nu refuza toate invitatiile la televizor!

Cum vezi relatia ideala dintre un critic de film si cineastii cu care, vrand-nevrand, interactioneaza in activitatea sa?

Relatia ideala ar fi aceea in care criticul scrie exact ceea ce crede despre un film, iar cineastul tace si ia notite… Nu-l considera pe critic un „mare critic” daca scrie de bine despre filmul sau si un „mare prost” daca scrie de rau.

Fireste, asta nu se intampla niciunde, pentru ca un artist are un ego urias, care „trebuie menajat” (mai ales daca esti amic cu el!). „Reteta ideala”, aici, ar fi urmatoarea: spune-i acelui regizor exact ceea ce crezi despre filmul sau, fara a-l menaja. E mai bine sa ti-l faci dusman decat sa-i fii un prieten fals. Daca inteligenta lui este mai mare decat orgoliul, te va chema si a doua oara; daca nu, n-ai nimic de pierdut. De regula, e mai bine sa nu fii „cel mai bun prieten” al unui regizor: sunt mari sanse sa-i devii cel mai prost critic.

De cateva luni coordonezi, alaturi de Martin S. Martin, colectia „Biblioteca de film” a Editurii Humanitas. Care este publicul-tinta al acestei colectii si, in general, al cartilor de cinema publicate in Romania?

Evident, publicul cinefil. Cum colectia nu-si propune ca publice „vieti romantate” ale unor actori sau regizori, ci lucrari de stricta specialitate, e de la sine inteles ca nu poate aspira sa ajunga in mainile cuiva pentru care cinema-ul se vede la televizor, iar Zanussi este o marca de frigidere…Asta nu inseamna ca se vor traduce numai carti teoretice sau „gramatici ale filmului”. Feedback-ul este esential – mai ales intr-o tara in care nu exista revista de cinema, iar cartile costa scump…

Citeste integral si dezbate pe blogul lui Mihai Fulger.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro