Sari direct la conținut

Ministerele Afacerilor Interne din Romania si Republica Moldova vor coopera pentru formarea profesionala a personalului

HotNews.ro

Guvernul a aprobat miercuri, printr-un Memorandum, negocierea si semnarea Protocolului de cooperare intre Ministerul Afacerilor Interne din Romania si Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova in domeniul formarii personalului. Acest Memorandum face referire la formarea profesionala initiala si continua pe mai multe niveluri ale invatamantului de specialitate, respectiv postliceal, superior si pentru formarea continua a persoanelor din Republica Moldova ce doresc sa activeze ca ofiteri si subofiteri de politie, jandarmerie, pompieri etc.

Pana in prezent, conlucrarea in acest domeniu s-a realizat in temeiul unui Protocol mai vechi, semnat la Bucuresti, la 23 mai 1997. Evolutiile din ultimii ani arata ca este necesara innoirea cadrului juridic, mai ales in contextul in care, intre cele doua tari, au fost initiate procedurile de negociere a Acordului de cooperare intre Ministerul Afacerilor Interne din Romania si Centrul National Anticoruptie al Republicii Moldova in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei.

Prin semnarea acestui Memorandum se va asigura formarea profesionala a personalului pentru MAI din Republica Moldova in institutiile specializate din Romania (Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, Scoala de Agenti de Politie „Vasile Lascar” din Campina, precum si alte institutii de formare profesionala din structura MAI) sau prin trimiterea specialistilor romani din MAI la Academia „Stefan cel Mare” din Republica Moldova. Anual, partea romana va stabili cifra de scolarizare pentru fiecare institutie in parte, conform Planului anual de cooperare transmis de catre MAI al Republicii Moldova.

Planul anual de cooperare vizeaza pregatirea personalului prin programe de formare initiala si continua, derularea de proiecte educationale comune celor doua state, schimburi de specialisti si cadre didactice implicate in realizarea proiectelor comune etc. Scopul protocolului consta in consolidarea relatiilor bilaterale de colaborare si asigurarea unei instruiri la standarde europene pentru personalul ministerelor de interne din cele doua tari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro