Sari direct la conținut

Tudor Chiuariu se razboieste si cu decizia Curtii Constitutionale

HotNews.ro

Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat pentru Radio Romania Actualitati, ca decizia CC de a-i da presedintelui dreptul sa ceara urmarirea penala a ministrilor in functie, „consacra controlul presedintelui asupra Guvernului”.

Tudor Chiuariu a declarat intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati ca decizia Curtii Constitutionale prin care este desfiintata Comisia de la Cotroceni ii da „presedintelui posibilitatea de a schimba guverne, ceea ce nu este in niciun caz in spiritul Constitutiei”.

Chiuariu, care si-a anuntat duminica demisia din functie, ca urmare a avertismentului lansat de presedintele Basescu si a faptului ca procurorii au cerut urmarirea sa penala, apreciaza ca hotarirea CC „este foarte grava, pentru ca scrie foarte clar in Constitutie ca Guvernul poate raspunde politic numai in fata Parlamentului, or, din momentul acesta, dind o libertate totala presedintelui de a suspenda orice membru al Guvernului, inclusiv pe primul- ministru, se poate ajunge la schimbarea de guverne prin simpla vointa a presedintelui. Din momentul acesta se consacra, prin aceasta decizie, controlul presedintelui asupra Guvernului”, a concluzionat Chiuariu. Fostul ministru s-a aratat convins ca presedintele ” va incalca din nou Constitututia, daca acest lucru va fi in folosul intereselor sale”.

Tudor Chiuariu si–a anuntat duminica demisia din functie, lansind un atac dur la adresa sefului statului si spunind ca se va reintoarce in functia de ministru ” pentru a continua reformele in Justitie”.

In 27 noiembrie, Curtea Constitutionala a facut publica motivatia prin care declara drept neconstitutionala Ordonanta prin care Tudor Chiuariu a desfiintat comisia prezidentiala care ar fi putut aviza urmarirea sa penala, precizind ca orice comisie de acest tip

” restringe dreptul presedintelui de cere urmarirea penala a ministrilor in functie”. Decizia CC a fost comunicata presedintelui Traian Basescu si presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, in data de 4 decembrie, dar inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial, neputind astfel sa-si produca efectele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro