Sari direct la conținut

Decaderea cercetarii, cu Lucian Georgescu la conducere: Executia bugetara este mult sub cea de anul trecut, respectiv 75%

HotNews.ro

Ministrul Cercetarii si Inovarii, Lucian Georgescu, a reusit de la inceputul mandatului sa isi contrazica prin fapte toate declaratiile cu privire la executia bugetara, arata un site-ul cercetatorilormic-mic-anc.ro. Potrivit acestora, desi Lucian Georgescu a promis ca pe anul in curs vom avea o executie bugetara peste 100%, comparativ cu cea de „doar” 75% de anul trecut si ca nu se asteapta la rectificare bugetara negativa, cercetarea a pierdut 318 milioane lei la rectificarea bugetara din septembrie, iar din bugetul de 1,42 mld cu care opereaza acum a pierdut si mai mult ulterior.

Conform site-ului MCI bugetul actual al ministerului este de 1,42 mld lei, comparativ cu cel de 1,84 mld lei de anul trecut, iar executia bugetara pana la finele lunii octombrie a.c. este de 1,09 mld lei, comparativ cu 1,38 mld lei anul trecut.

Astfel, potrivit cercetatorilor de la mic-mic-anc.ro, cercetarea a pierdut 318 milioane lei la rectificarea bugetara din septembrie, iar din bugetul de 1,42 mld cu care opereaza acum se deduce ca a pierdut si mai mult ulterior.

Asta, desi ministrul Cercetarii promitea in septembrie ca pe anul in curs vom avea o executie bugetara peste 100%, comparativ cu cea de „doar” 75% de anul trecut si ca nu se asteapta la rectificare bugetara negativa.

Cercetatorii sustin ca alta ar fi fost situatia daca ministrul ar fi continuat procesul de finantare al cercetarii pe baze meritorii si competitive si ar fi deschis compettii pe toate instrumentele de finantare din Pilonul 2 al Planului National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare 3.

„In speta, trebuia doar sa finalizeze evaluarea si sa inceapa contractarea proiectelor inscrise in competitiile „Proiecte complexe de cercetare de frontiera”, „Proiecte de cercetare postdoctorala” si „Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente”. Bugetele totale ale celor 3 competitii insumeaza 170 milioane lei. Daca le-ar fi contractat pe toate estimam ca ar fi putut cheltui 100 milioane lei in 2017, avand in vedere ca in general in primul an de proiect se fac investitii in logistica, acestea implicand cheltuieli mai mari”, arata cercetatorii.

In schimb, ministrul Lucian Georgescu nu a finalizat nici una dintre cele trei competitii, pentru ca a folosit evaluatori nationali pentru aceste proiecte si a deschis doar o singura competitie de anvergura, cu buget consistent, dar in baza unei proceduri netransparente.

Astfel, concluzioneaza cercetatorii, anul in curs urmeaza sa se incheie cel mai probabil cu o executie bugetara mult inferioara celei din 2016, nicidecum peste 100% cum afirma ministrul Cercetarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro