Sari direct la conținut

ANM: Prima zapada din aceasta iarna ar putea cadea la sfarsitul lunii noiembrie

HotNews.ro

Prima zapada din aceasta iarna in zonele din afara regiunilor montanear putea cadea spre sfarsitul lunii noiembrie, potrivit datelor prezentate, miercuri, de directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, citat de NewsIn. Cele mai scazute temperaturi se vor inregistra, atunci, in nordul si centrul tarii, unde minimele termice vor cobori pana la -5 grade Celsius. In plus, potrivit prognozelor realizate, Romania ar putea sa nu mai fie afectata de inundatii catastrofale in intervalul noiembrie 2008 – aprilie 2009, deoarece nu sunt prevazute precipitatii de peste 80 de litri pe metru patrat.

  • Prima zapada

„Potrivit datelor pe care le avem, ar putea ninge pe 24-25 noiembrie, cand sunt asteptate, de asemenea, temperaturi negative pe ansamblul tarii”, a afirmat directorul ANM. El a adaugat ca este normal ca in decembrie sa fie zapada, insa nu se poate spune cu precizie daca de Craciun va ninge sau nu.

Impactul schimbarilor climatice la nivel global se va manifesta in Romania printr-o accentuare a fenomenelor extreme, in sensul ca sunt foarte posibile treceri bruste de la vreme calduroasa la perioade de frig, dar si prin diminuarea numarului de zile cu strat de zapada, a mai spus Ion Sandu.

  • Fara inundatii mari

Ion Sandu spune ca, cel putin pana in aprilie 2009, Romania nu este amenintata de inundatii mari, deoarece nu sunt prevazute precipitatii de peste 80 de litri pe metru patrat. „Intr-o suta de ani de date statistice, in toate lunile in care cantitatea medie de precipitatii a depasit 80 l/mp au fost inundatii”, a declarat directorul ANM.

Totusi, acesta nu a exclus posibilitatea producerii unor inundatii localizate, in perioada mentionata, daca pe o perioada scurta precipitatiile cazute intr-o anumita zona sunt foarte mari. „Nu avem prognozate cantitati enorme de precipitatii pana in aprilie 2009. Insa, daca intr-un interval scurt de timp va ploua sau va ninge foarte mult e posibil sa aiba loc unele iesiri din matca ale raurilor, dar nu vor fi inundatii catastrofale”, a spus Ion Sandu.

Potrivit acestuia, in noiembrie si decembrie 2008, in Romania vor fi precipitatii medii de 40-60 l/mp in majoritatea zonelor, cu exceptia vestului, unde se prognozeaza depasirea acestui nivel, insa cantitatea totala estimata nu va depasi 80 l/mp.

Pentru ianuarie si februarie, prognoza meteo indica o cantitate de precipitatii de sub 40 l/mp pe nivel national, in timp ce, in vest, precipitatiile vor fi mai numeroase, insa tot sub pragul de 80 l/mp.

In martie, sunt asteptate precipitatii intre 40 l/mp si 60 l/mp pe toata suprafata tarii, in timp ce in aprilie, cantitatile de precipitatii din vest ar putea urca spre 80 l/mp.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro