Sari direct la conținut

Motivarea deciziei CCR: Securitatea nationala ar putea fi afectata,daca nu sunt reduse cheltuielile de personal

HotNews.ro

Masurile de reducere a cheltuielilor de personal in sistemul bugetar sunt necesare pentru a nu afecta stabilitatea economica a tarii, si implicit, securitatea nationala, se arata in motivarea deciziei privind constitutionalitatea Legii de reorganizare a institutiilor.

„Curtea Constitutionala constata ca restrangerea exercitiului dreptului la munca al personalului autoritatilor si institutiilor publice pe care acestea o reglementeaza indeplineste conditiile impuse de textul constitutional. Astfel, masura de restrangere este prevazuta prin lege, vizeaza exercitiul dreptului, iar nu substanta acestuia, este determinata de o situatie de criza financiara mondiala care ar putea afecta, in lipsa unor masuri adecvate, stabilitatea economica a tarii, si implicit, securitatea nationala„, se arata in motivarea deciziei din 4 noiembrie, citata de NewsIn.

Judecatorii subliniaza faptul ca masura este „temporara”, deoarece priveste lunile octombrie-decembrie 2009, „rezonabila” si „proportionala” cu situatia care a determinat-o. „Diminuarea rezonabila si cu caracter temporar a salariului personalului unitatilor bugetare, alaturata unei serii de masuri de gestionare a problemelor financiare cu care se confrunta bugetul de stat in aceasta perioada constituie o restrangere a dreptului la munca al acestei categorii de angajati, compatibila cu Legea fundamentala”, se arata in motivare.

Judecatorii subliniaza, de asemenea, faptul ca restrangerea exercitiului unui drept sau al unei libertati are caracterul exceptional si temporar, care se justifica atunci cand „nu exista o alta solutie pentru a salvgarda valori ale statului care sunt puse in pericol”.

In eventualitatea unei interventii legislative prin care sa se prelungeasca aceasta masura, se pot determina efecte contrarii celor vizate, in sensul tulburarii bunei functionari a institutiilor si autoritatilor publice, arata magistratii.

Curtea Constitutionala (CCR) a decis pe 4 noiembrie, cu majoritate de voturi, ca „Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International este constitutionala in masura in care prevederile Capitolului IV din lege nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro