Sari direct la conținut

Un miner spune ca un director i-a cerut sa ascunda un incident dinaintea exploziei de la Petrila din 2008

HotNews.ro

Un angajat al Minei Petrila a declarat, marti, la procesul in care trei fosti sefi ai minei sunt acuzati in cazul exploziilor din 2008, ca inaintea deflagratiilor in subteran au fost mai multe incidente, iar el s-a intoxicat cu monoxid de carbon, insa un fost director i-a impus sa taca.

Aurel Cristea, angajat al Minei Petrila, a fost audiat, marti, la Judecatoria Targu Jiu, alaturi de alti peste 20 de martori, el spunand ca inainte de producerea celor doua explozii in abatajul 431 din cadrul exploatarii miniere au avut loc si alte incidente, transmite Mediafax.

Barbatul a declarat ca a suferit o intoxicatie cu monoxid de carbon in abatajul 434, pierzandu-si cunostinta si fiindu-i rau timp de mai multe zile, insa fostul director Aurelian Nicula i-ar fi cerut sa nu mearga „sub nicio forma” la vreun spital pentru a se trata.

„N-am fost destul de rapid si m-au prins gazele. Mi-am tinut respiratia cat am putut, am ajuns intr-un loc cu aer curat, dar mai inainte trasesem doua-trei guri sanatoase de monoxid de carbon. Am avut o durere puternica de cap, am vomitat instantaneu, eram confuz, nestiind cine mai era langa mine. M-au scos colegii afara si la cabinetul medical al unitatii am observat ca directorul Aurelian Necula era langa mine. Acesta a incercat sa ma convinga, de fata cu seful de schimb, ca nu trebuie sa spun ceea ce s-a intamplat. Mi-a spus sa merg acasa si sa stau doua-trei zile, dar sa nu ma duc la spital pentru ca evenimentul sa nu fie, probabil, inregistrat”, a declarat angajatul.

De asemenea, Aurel Cristea a afirmat ca dupa doua zile a mers din nou la exploatarea miniera pentru a-l anunta pe Necula ca nu poate sa vina la munca intrucat ii este rau, insa acesta lipsea de la birou. El a spus ca ulterior si-a luat concediu medical pentru trei zile, timp in care au avut loc exploziile.

Barbatul a mai spus in instanta ca dupa incident a fost sunat de la unitate si avertizat ca nu trebuie sa vorbeasca despre evenimentele in care a fost implicat.

„Inginerul sef de brigada Catalin Cenuse m-a sunat sa ma anunte ca e posibil sa fiu contactat de cei de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si ca acestia au metode ca eu sa spun adevarul, lucru cu care conducerea nu era de acord. Dupa ce am revenit la serviciu, directorul Necula m-a chemat la el in birou pe motiv ca vrea sa ma cunoasca, dar, de fapt, mi-a spus ca doi-trei inconstienti ca mine baga oamenii in puscarie. Mi-a zis sa am grija ce declar, moment in care m-am ridicat in picioare si i-am spus ca nu suport o discutie la intimidare. I-am dat adresa si l-am invitat acasa daca vrea o discutie cu mine, dupa care a iesit furtunos din birou. Nu as fi spus aceste adevaruri daca nu figuram in registrul dispensarului medical ca intoxicat cu monoxid, pentru ca, dupa explozii, au fost audiati toti cei ca mine”, a mai spus martorul.

Directorul Aurelian Necula, demis de la conducerea EM Petrila dupa exploziile din 15 noiembrie 2008, nu s-a prezentat la termenul de marti al procesului, el fiind reprezentat de catre avocatul sau, care l-a intrebat pe martor daca Necula a facut presiuni directe asupra sa, in sensul desfacerii contractului de munca. Barbatul a raspuns ca i s-a cerut sa ramana acasa dupa intoxicarea cu monoxid de carbon, timp in care la locul de munca a fost pontat fictiv ca fiind prezent.

Alti martori audiati in proces au declarat, la fel ca si alte persoane audiate la termenele anterioare, ca in subteran erau, cu cateva zile inainte de producerea exploziilor, „jar, foc, fum, carbune aprins” sau „temperaturi de aproape 50 grade Celsius”.

In acest dosar, fostul director al minei Petrila Aurelian Necula, impreuna cu Gheorghe Rosu, fost inginer-sef cu securitatea si sanatatea in munca, si Stefan Dan Ungur, fostul sef al sectorului aeraj si sef al statiei de salvare miniera de la Petrila sunt invinuiti de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si de nerespectarea masurilor de protectia muncii. Procesul celor trei fosti sefi ai EM Petrila se judeca la Targu Jiu dupa ce dosarul a fost stramutat de la Judecatoria Petrosani.

In urma exploziilor produse in 15 noiembrie 2008 la Mina Petrila un numar de 13 mineri si-au pierdut viata, iar alti 12 au fost raniti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro