Sari direct la conținut

VIDEO Un clip video de 250.000 de euro realizat de UE, menit sa promoveze un mesaj anti-rasist, a fost retras de la difuzare dupa acuzatia ca ar fi "rasist si imperialist"

HotNews.ro
Un clip controversat, Foto: Captura YouTube
Un clip controversat, Foto: Captura YouTube

Un clip video realizat de Uniunea Europeana, menit sa promoveze un mesaj anti-rasist, a fost retras de la difuzare dupa mai multe acuzatii ca ar fi „rasist si imperialist”, transmite CNN. Filmul a costat 127.000 de euro, iar difuzarea lui inca 121.500 de euro.

„Undeva, Quentin Tarantino rade isteric”, sustine postul de televiziune, referindu-se la clipul inspirat din seria „Kill Bill” a celebrului regizor american.

Clipul publicitar, realizat de agentia Mostra, a inceput sa fie difuzat saptamana trecuta, in cadrul unei campanii anti-rasim.

Clipul infatiseaza o femeie alba, imbracata intr-un trening de culoare galbena, similar cu cel purtat de The Bride, personajul interpretat de actrita Uma Thurman in filmele „Kill Bill”. Aflata singura intr-o statie de tren abandonata, eroina este amenintata mai intai de un maestru asiatic in arte martiale, apoi de un arab inarmat cu un iatagan si, la final, de un luptator negru.

Femeia se multiplica de 11 ori si-i inconjoara pe cei trei atacatori, care se opresc din amenintari si se aseaza pe jos cu picioarele incrucisate. Cele 12 femei imbracate in trening stau si ele pe jos, iar intreaga scena se metamorfozeaza ulterior in steagul Uniunii Europene.

„Cu cat suntem mai multi, cu atat suntem mai puternici” este mesajul filmului.

Imediat dupa ce a fost difuzat pe Internet, clipul a starnit critici vehemente.

„Asadar, mesajul acestui video este acela ca nicio alta rasa nu poate infrunta suprematia alba?”, se intreaba un comentator pe YouTube, in timp ce un alt internaut a acuzat filmul de „imperialism”.

Un purtator de cuvant al UE, Peter Stano, a declarat ca filmul „nu a intentionat deloc sa fie rasist si regretam in mod evident ca a fost perceput astfel de unele persoane”.

Oficialul si-a cerut scuze „tuturor celor care s-au simtit jigniti”.

„Filmul a fost destinat celor intre 16 si 24 de ani, care inteleg intriga si temele filmelor de arte martiale si ale jocurilor video”, clipul infatisand „personaje tipice pentru genul artelor martiale”.

Potrivit declaratiilor lui Stano, „filmul incepe cu demonstratia talentelor lor si se termina cu personajele aratandu-si respect reciproc, intr-o pozitie de pace si armonie”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro