Sari direct la conținut

Grecia: Liderul stangii radicale, Alexis Tsipras, exclude o guvernare de coalitie care sa sustina austeritatea. "Asa a decis poporul"

HotNews.ro

Seful stangii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a exclus marti participarea la un guvern de coalitie care ar sustine planul de redresare a Greciei impus de UE si FMI, relateaza AFP.

„Verdictul poporului (….) exclude un guvern care aplica memorandumul si acordul de imprumut” incheiat de Atena cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, a declarat Tsipras, dupa ce a fost primit de la seful statului un mandat de trei zile pentru a incerca sa formeze o majoritate guvernamentala.

Daca partidele care au guvernat pana in prezent, socialistii si conservatorii, puternic sanctionati de electorat dupa ce au impus o cura de austeritate fara precedent, doresc sa sustina o alianta guvernamentala cu Syriza – o formula care ar permite degajarea unei majoritati absolute de 151 de deputati in Parlament – „nu trebuie decat sa trimita scrisori” catre UE si FMI „pentru a anula” angajamentele asumate de Atena, a precizat acesta.

Grecia ar trebui sa anuleze in primul rand angajamentul de a aplica, pana in iunie, masuri aditionale de economii bugetare de 11,5 miliarde de euro pana in 2015, „asa cum a decis poporul”, a subliniat el.

„Nu ne este indiferent daca tara este sau nu guvernata, dar important este in ce directie”, a adaugat Alexis Tsipras, in conditiile in care grecii ar trebui sa revina la urne pana la finele lunii iunie daca nu se ajunge la un acord pentru formarea unui guvern.

O convergenta a miscarilor de stanga din parlament ar urma sa se axeze pe respingerea noilor reduceri de salarii si pensii, „anularea” masurilor de dereglementare a pietei muncii recent votate, „punerea in practica a unui control public asupra sistemului bancar” si „crearea unei comisii internationale de control a datoriei”, a adaugat acesta.

Pana la expirarea mandatului sau, joi, Tsipras ar urma sa aiba initial discutii cu liderii de stanga, si apoi cu rivalii de dreapta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro